dissabte, 19 de març del 2016

Els homínids de la Sima de los Huesos d'Atapuerca són del llinatge evolutiu neandertal

Pols d'ossos d'homínid d'on s'ha extret l'ADN nuclear /
JAVIER TRUEBA; MADRID SCIENTIFIC FILMS
Un dels grans interrogants pendents de resoldre sobre els 28 homínids dipositats a la Sima de los Huesos (Atapuerca, Burgos), d'una antiguitat de sobre 430.000 anys, és saber quina relació genètica mantenen amb altres espècies que van coexistir en aquell període, sent el cas dels sapiens, denisovans i neandertals. En aquest sentit, i segons expliquen fonts de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), la troballa d'ADN en els fòssils de la Sima ha ajudat a aclarir el panorama i conclou que els homínids d'aquest jaciment estan més propers als neandertals que als denisovans: així s'ha publicat a la revista Nature al seu número de dilluns 14 de març en un article entre els signants del qual hi ha l'arqueòleg Eudald Carbonell, investigador de l'IPHES i codirector del Projecte Atapuerca.
L'ADN nuclear és molt important perquè s'hereta per la línia materna i paterna, a diferència de l'ADN mitocondrial que només ho fa per la materna. Conseqüentment, és una informació molt més completa.

Matthias Meyer treballant al laboratori /
MAX PLANCK INSTITUTE
A l'article de Nature s'explica que els homínids de la Sima de los Huesos compartien trets amb Homo neanderthalensis i no tan sols això sinó que les dades obtingudes confirmen que aquests homínids d'Atapuerca poden ser el substrat dels neandertals. També s'afirma que neandertals i denisovans estan més a prop genèticament entre ells que amb la nostra espècie. L'obtenció d'ADN nuclear, un repte molt difícil d'aconseguir, ha estat possible gràcies a l'ús de tecnologies d'aïllament de la mostra i seqüenciació del genoma de gran sensibilitat i abast a partir d'unes mostres extretes de dos fèmurs, un escàpula, un incisiu i un molar. Ho ha aconseguit l'equip encapçalat per Matthias Meyer, un científic del Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, a Alemanya. Ell i els seus col·legues han extret i han analitzat les seqüències d'ADN nuclears a partir de dues mostres de la Sima de los Huesos, així com l'ADN mitocondrial d'una de les dues mostres. L'ADN nuclear constata que aquests homínids pertanyen al llinatge evolutiu neandertal i, a més, aquesta troballa indica que la divergència entre la població de denisovans i neandertals es va produir abans de fa 430.000 anys.

+info: http://www.iphes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada