dimarts, 19 de gener del 2016

La mostra 'Tot plegat. Un retrat de la Catalunya tèxtil recent' s'instal·la fins al juny al CDMT

La mostra comença el seu retrat a l'any 1888 i continua
fins a l'actualitat / TITULARS.CAT
Després d'haver-se estrenat al Museu d'Arenys de Mar, on ha estat de maig a desembre de l'any passat, l'exposició 'Tot plegat. Un retrat de la Catalunya tèxtil recent' s'ha traslladat fins al proper mes de juny, al Centre de Documentació i Museu Tèxtil (CDMT), a Terrassa, on l'acte d'inauguració va tenir lloc abans-d'ahir amb la presència de la fins ara directora-gerent de l'equipament, Eulàlia Morral, a qui TITULARS.CAT va entrevistar el passat mes de juliol (entrevista del 30/07/2015). Per a Morral, que deixa el càrrec en jubilar-se, la presentació de diumenge passat va esdevenir precisament el seu darrer acte al capdavant del CDMT, que ara resta pendent que es nomeni algú altre a la seva direcció-gerència. La presentació de 'Tot pletat' també va comptar amb l'assistència del diputat delegat de Cultura a la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé, conegut per la seva llarga trajectòria com a actor. Aquesta exposició pretén esbossar un retrat de la Catalunya tèxtil recent a partir d'uns documents generalment poc coneguts: els mostraris dels teixits, estampats, puntes, cintes i gènere de punt fabricats per les empreses catalanes i conservades en els centres integrants del Circuit de Museus Tèxtils i de Moda de Catalunya.


Dues peces de la mostra: una és una sèrie de "banderes"
de teixit de jacquard de seda destinat a mocadors
de coll per a home (1915-1930); l'altra, un escandall
de mitges de raió (1943) / TITULARS.CAT
Una altre element de la mostra: mostrari de brodats de la
casa Reixachs (Barcelona), de l'any 1936 / TITULARS.CAT
La mostra comença el seu retrat a l'any 1888, quan té lloc l'Exposició Internacional de Barcelona i l'inici de l'embranzida definitiva en la industrialització del sector tèxtil, i continua fins a l'actualitat. Coincidint amb aquesta presentació a Terrassa s'ha donat a conèixer la publicació digital del mateix nom que l'exposició: un llibre que serà descarregable gratuïtament des de les respectives webs del  Museu d'Arenys de Mar i del CDMT, així com de la del Circuit de Museus Tèxtils i de Moda a Catalunya. També se’n farà una tirada molt reduïda en paper, destinada a les biblioteques europees i americanes de referència. La publicació, en català, castellà i anglès està integrada pels textos de l'exposició i quatre articles firmats per especialistes: La memòria dels telers (Sílvia Carbonell), La indústria tèxtil a Catalunya vista des de la informació estadística (Jordi Maluquer), Els fons dels museus com a eina indispensable per als dissenyadors (Sílvia Rosés) i La I+D en el sector tèxtil. Estat actual i tendències (Ariadna Detrell i Sergi Artigas).  L'exposició, que té com a comissari James Douet, es divideix en cinc àmbits temàtics: el primer, 'Una història del treball tèxtil en cinc objectes', on es mostra l'evolució del treball tèxtil des d'una feina domèstica a una indústria global; el segon, 'La crònica del disseny tèxtil', dedicat al mostrari dintre el procés productiu de l’empresa; el tercer, 'Algunes empreses de referència', dedicat a onze empreses catalanes totes elles d'una dilatada trajectòria del sector; el quart, 'El territori tèxtil', que se centra en els diferents indrets de Catalunya on s'ha anat estenent la indústria tèxtil al llarg del temps; i el cinquè, 'Paisatges productius', perfila les diverses tipologies d'espais que s'han configurat per a la producció tèxtil, com ara l'àmbit domèstic o les colònies tèxtils. La mostra 'Tot plegat' compta amb la col·laboració de les empreses:  Aunde, S.A., de Sant Celoni; Condor (Aretex S.A.), d'Arenys de Mar, Crevin, S.A., de Terrassa; Finsa Arquitectura, S.L. (GKD Group), també de Terrassa; Grobelastic, S.A., d'Arenys de Munt, Nylstar, S.A.U., de Blanes;  Pont, Aurell y Armengol, S.L., de Terrassa;  Pronovias, de Barcelona; Rutex, S.L., de Castellar del Vallès;  TCN, d'Arenys de Munt; Textil J.Balaguer, S.L./Jaba textil, de Caldes de Montbui; Torres Pradas/Nova Laneria S.A., de Sabadell; i Volart Encajes y Tejidos, S.A., de L'Hospitalet de Llobregat. Després de passar pel CDMT, la mostra té previst traslladar-se, de juliol a desembre d'enguany al Museu de l'Estampació de Premià de Mar; i a partir de gener de l'any que ve roman disponible per a seguir intinerant.

La presentació de 'Tot pletat' també va comptar amb l'assistència del diputat delegat de Cultura a la Diputació de Barcelona, Juanjo Puigcorbé (al centre de la imatge) / TITULARS.CAT
+info: http://www.cdmt.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada