dissabte, 18 de maig del 2024

Dispositiu especial de trànsit de l'SCT amb motiu de la segona Pasqua

Imatge facilitada a la nota informativa / SCT
El Servei Català de Trànsit, l'SCT, posa en marxa des de divendres fins aquest proper dilluns un dispositiu especial per la segona Pasqua. Segons informació avançada abans-d'ahir pel propi SCT, es preveu que surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 500.000 vehicles entre la tarda de divendres i el matí d'aquest dissabte.

El dispositiu es du a terme en col·laboració amb els Mossos d'Esquadra. Aquests faran 1.222 controls durant aquest cap de setmana llarg.

+info: https://transit.gencat.cat

divendres, 17 de maig del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta del Plaseqcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat l'Alerta del Pla especial d'emergències per risc químic, el Plaseqcat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. L'activació de l'Alerta respon a una fuita d'amoníac en una empresa càrnica de Riudellots de la Selva.

La pròpia empresa, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, ha localitzat la fuita en un compressor i l'ha pogut neutralitzar pels seus propis mitjans. Els serveis mèdics de l'empresa han atès dos treballadors per molèsties lleus.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dijous, 16 de maig del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta del Ferrocat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat la fase Alerta del Procicat per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, el Ferrocat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès dilluns. Aquest pla ha quedat, però, en fase Prealerta.

No hi ha, sempre segons la referida nota de Protecció Civil, constància d'incidències per acumulació de persones a les estacions de Rodalies. La situació al servei ha millorat des de l'afectació de diumenge per una sobretensió a Montcada Bifurcació arran d'un robatori de coure.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimecres, 15 de maig del 2024

Protecció Civil activa l'Alerta del Ferrocat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha activat la fase Alerta del Procicat per emergències en el transport de viatgers per ferrocarril, el Ferrocat, segons ha donat a conèixer en una nota informativa que ha emès diumenge. L'activació de l'Alerta respon a la incidència generalitzada en la circulació de trens del servei de Rodalies.

No hi ha, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, previsió per al restabliment de la situació. L'afectació s'origina a primera hora del matí de diumenge, quan es va produir una sobretensió a Montcada Bifurcació provocada pel robatori de coure.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimarts, 14 de maig del 2024

FGC amplia serveis per l'afectació de Rodalies

Logo / GENCAT.CAT
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, FGC, amplia des d'aquest dia 13 l'oferta de trens a les estacions de les línies metropolitanes per les afectacions a diverses línies de Rodalies, segons avançava en una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. També reforça el personal a les estacions de Sabadell Nord, Terrassa Estació del Nord i Martorell Central.

A la Línia Barcelona-Vallès, es perllonga el servei de l'hora punta més enllà de la franja habitual i, a la tarda, s'augmenten les circulacions per facilitar el retorn de les persones usuàries. Pel que fa a la Línia Llobregat-Anoia, es reforça el servei entre Barcelona i Martorell amb trens que doblen la seva capacitat, amb sis cotxes, i s'afegiran més circulacions mentre hi hagi una forta demanda.

+info: https://www.fgc.cat

dilluns, 13 de maig del 2024

Els resultats del 12M, accessibles des d'una app

L'app / GOVERN.CAT
L'aplicació Eleccions Catalunya 2024 permet consultar les dades de participació i els resultats de les candidatures d'aquests comicis del 12M: ho avançava el Govern català mitjançant una nota informativa que ha emès dijous. L'app té la possibilitat de comparar aquests resultats amb els de la convocatòria del 2021, està disponible de forma gratuïta i es pot configurar en català, aranès, castellà i anglès.

Amb aquesta app per a telèfons mòbils i tauletes, segons es recalca a la referida nota informativa del Govern de Catalunya, per primera vegada en unes eleccions a l'Estat espanyol s'ha pogut donar la informació en directe per cada col·legi electoral. L'app Eleccions Catalunya 2024 inclou, a més, dues funcionalitats singulars: 'Pactòmetre', amb la qual l'usuari pot crear possibles aliances per aconseguir majories, i 'L'últim escó', que permet consultar l'evolució de l'últim escó en joc.

+info: https://eleccionsparlament.gencat.cat

diumenge, 12 de maig del 2024

El passat març ha mostrat a preus corrents un augment interanual del 0,6% a l'IVGS català

L'Índex de Vendes a les Grans Superfícies, l'IVGS, de Catalunya ha augmentat a preus corrents un 0,6% al març respecte al mateix mes del 2023: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns. Per grups de productes, les vendes dels alimentaris han augmentat un 2,7%, mentre que les de la resta de productes han disminuït un 1,8%.

A preus constants, per tant eliminant l'efecte dels preus, i sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, l'IVGS català mostra un decreixement de l'1,8% al març del 2024. Per grups de productes, les vendes dels d'alimentació disminueixen un 1,2% i les de la resta de productes ho han fet en un 2,6%.

Variació interanual de l'IVGS català: març 2023 a març 2024, a preus corrents. L'IVGS contempla grans superfícies no especialitzades de superfície de venda superior a 2.500 m², excepte estacions de servei / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

dissabte, 11 de maig del 2024

El jaciment ibèric de Puig Castellar, nou BCIN

El Govern de Catalunya ha declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, BCIN, el jaciment ibèric de Puig Castellar: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 30. Aquest jaciment està situat entre Santa Coloma de Gramenet i Montcada i Reixac.

Es tracta, tal com es recalca a la referida nota informativa del Govern català, d'un dels jaciments amb una tradició més antiga en l'arqueologia ibèrica de Catalunya. Puig Castellar representa una seqüència arqueològica de 300 anys de duració ininterrompuda, del segle VI al II aC.

El jaciment ibèric de Puig Castellar / GOVERN.CAT

+info: https://govern.cat

divendres, 10 de maig del 2024

33 accidents mortals fins a l'abril al conjunt de carreteres catalanes

Fins al 30 d'abril, 35 persones han perdut la vida en 33 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya: ho ha donat a conèixer el Servei Català de Trànsit, l'SCT, mitjançant una nota informativa que ha emès dimecres de la setmana passada. Durant el mateix període de l'any anterior, van morir a les carreteres catalanes 51 persones en 42 sinistres mortals.

Quant als ferits de gravetat, sempre segons la referida nota informativa de l'SCT, fins al 30 d'abril n'hi ha hagut 215. És un 9% menys respecte del mateix període del 2023.

Infografia / SCT

+info: https://transit.gencat.cat

dijous, 9 de maig del 2024

El PIB català creix un 2,6% interanual en el primer trimestre

Durant el primer trimestre d'enguany, l'evolució del PIB català registra una variació interanual del 2,6%: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. La variació intertrimestral és del 0,8%.

El creixement interanual del PIB, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, ha vingut determinat per l'evolució positiva de tots els sectors a excepció de l'agricultura, que disminueix un 3,4%. Destaca el sector industrial, que creix un 4,4%, seguit dels serveis, amb un 2,4%, i l'activitat de la construcció, amb un 1,9%.

Variació percentual interanual del PIB en volum / IDESCAT; EUROSTAT; INE

+info: https://www.idescat.cat

dimecres, 8 de maig del 2024

El Govern català ha aprovat les personalitats i els esdeveniments que commemorarà l'any 2025

El Govern de Catalunya ha acordat quins seran els esdeveniments i les personalitats que seran objecte de commemoració per part de la Generalitat l'any que ve: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès ahir. L'objectiu és posar en relleu, recuperar i divulgar la memòria de personalitats i esdeveniments que han deixat empremta en el patrimoni col·lectiu dels catalans.

La proposta ha estat elaborada per la Comissió de Commemoracions. Aquesta comissió és l'òrgan col·legiat encarregat d'impulsar i proposar els esdeveniments i les personalitats que ha de commemorar la Generalitat.

Commemoracions de personalitats i esdeveniments per al 2025 / GOVERN.CAT

+info: https://govern.cat

dimarts, 7 de maig del 2024

S'ha aprovat una iniciativa per a la millora de les competències matemàtiques

Imatge facilitada a la nota informativa / GOVERN.CAT
El Govern de Catalunya ha aprovat un programa educatiu denominat Florence: ho ha donat a conèixer el propi Govern mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 24. La iniciativa preveu millorar la competència matemàtica a través de canvis en l'organització dels centres.

Participaran, sempre segons la referida nota informativa del Govern català, 120 centres de l'educació primària i 80 d'ESO, amb prioritat pels d'especial complexitat que estiguin interessats a millorar els resultats en matemàtiques. Els centres participants incrementaran les hores de matemàtiques fent ús de les hores de gestió autònoma.

+info: https://govern.cat

dilluns, 6 de maig del 2024

Les filials d'empreses estrangeres establertes a Catalunya generen el 27,2% del VAB l'any 2021

132.892 milions d'euros van facturar l'any 2021 les filials d'empreses estrangeres amb establiments al territori català: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dilluns. Aquest volum de facturació representa el 27,2%, 32.524 milions d'euros, del valor afegit brut, el VAB, d'aquell any.

Les filials d'empreses estrangeres que tenen l'empresa matriu a Alemanya són, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, les que generen més valor afegit: 6.086 milions d'euros. Això representa el 18,7% del total generat per les filials amb establiments a Catalunya.

Principals països inversors segons el VAB generat. 2021 / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

diumenge, 5 de maig del 2024

Protecció Civil desactiva les Alertes de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota del dia 28 / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa emesa dimarts, l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat. L'activació responia, segons nota informativa d'un dia abans, a un avís per intensitat i acumulació de pluja a la zona litoral i prelitoral de les comarques de Barcelona i Tarragona.

Ja havia desactivat l'Alerta de l'Inuncat, segons una nota informativa emesa el passat dia 28, per un altre episodi de pluja. En aquest cas, l'activació responia, segons nota informativa de dos dies abans, a un avís per acumulació de pluja al nord-oest del territori català.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dissabte, 4 de maig del 2024

Està residint a l'estranger un 5,2% més de catalans que un any enrere

El nombre de catalans residents a l'estranger és de 386.486 persones, a 1 de gener de 2024: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns de la setmana passada. Aquesta població s'ha incrementat, doncs, un 5,2% respecte a un any abans.

D'acord amb el rànquing de països amb més residents de Catalunya, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, França continua situant-se en primer lloc, amb 56.496 residents catalans; França també és la primera destinació dels residents a l'estranger de 34 comarques i Aran. El Regne Unit se situa en segon lloc, amb 35.277 residents catalans, i en tercera posició està l'Argentina, on hi ha 32.802 residents procedents de Catalunya.

Catalans residents a l'estranger segons principal país de residència. 2024 / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

divendres, 3 de maig del 2024

Només el Barcelonès supera, entre les comarques catalanes, els 20.000 euros d'RFDB per habitant

RFDB per habitant. 2021 / IDESCAT
El Barcelonès, amb 20.293 euros, és la comarca catalana de renda familiar disponible bruta, RFDB, més elevada per habitant: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat divendres. Són dades corresponents al 2021 i el Barcelonès esdevé, així, l'única comarca catalana que aquell any supera els 20.000 euros en aquest indicador.

La segueixen, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat: el Vallès Occidental, amb 19.125 euros; el Baix Llobregat, amb 18.927; el Garraf, amb 18.660; el Vallès Oriental, amb 18.543; i el Maresme, amb 18.427. La resta de comarques se situen amb una renda inferior a la mitjana catalana, que és de 18.356 euros.

+info: https://www.idescat.cat

dijous, 2 de maig del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta del Plaseqcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa emesa dilluns, l'Alerta del Pla especial d'emergències per risc químic, el Plaseqcat. L'activació s'havia produït aquell mateix dia per una fuita d'amoníac en una empresa d'Alcarràs.

En principi, sempre segons la referida nota de Protecció Civil, no hi ha afectació exterior. Tampoc s'ha detectat cap afectació personal.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimecres, 1 de maig del 2024

Protecció Civil homologa 40 plans d'autoprotecció

Entre els darrers plans homologats hi ha el de la cursa que
El Corte Inglés farà aquest 5 de maig / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha homologat 40 nous plans d'autoprotecció el passat dia 26, segons ha donat a conèixer aquell mateix dia en una nota informativa. En el que portem d'any, s'han homologat 162 plans d'autoprotecció.

També hi ha hagut, el 26 d'abril, 15 plans d'autoprotecció no homologats. La no homologació, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil