diumenge, 5 de maig del 2024

Protecció Civil desactiva les Alertes de l'Inuncat

Imatge facilitada a la nota del dia 28 / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa emesa dimarts, l'Alerta del Pla d'emergències per inundacions, l'Inuncat. L'activació responia, segons nota informativa d'un dia abans, a un avís per intensitat i acumulació de pluja a la zona litoral i prelitoral de les comarques de Barcelona i Tarragona.

Ja havia desactivat l'Alerta de l'Inuncat, segons una nota informativa emesa el passat dia 28, per un altre episodi de pluja. En aquest cas, l'activació responia, segons nota informativa de dos dies abans, a un avís per acumulació de pluja al nord-oest del territori català.

+info: https://interior.gencat.cat/inundacions

dissabte, 4 de maig del 2024

Està residint a l'estranger un 5,2% més de catalans que un any enrere

El nombre de catalans residents a l'estranger és de 386.486 persones, a 1 de gener de 2024: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès dilluns de la setmana passada. Aquesta població s'ha incrementat, doncs, un 5,2% respecte a un any abans.

D'acord amb el rànquing de països amb més residents de Catalunya, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat, França continua situant-se en primer lloc, amb 56.496 residents catalans; França també és la primera destinació dels residents a l'estranger de 34 comarques i Aran. El Regne Unit se situa en segon lloc, amb 35.277 residents catalans, i en tercera posició està l'Argentina, on hi ha 32.802 residents procedents de Catalunya.

Catalans residents a l'estranger segons principal país de residència. 2024 / IDESCAT

+info: https://www.idescat.cat

divendres, 3 de maig del 2024

Només el Barcelonès supera, entre les comarques catalanes, els 20.000 euros d'RFDB per habitant

RFDB per habitant. 2021 / IDESCAT
El Barcelonès, amb 20.293 euros, és la comarca catalana de renda familiar disponible bruta, RFDB, més elevada per habitant: ho ha donat a conèixer l'Institut d'Estadística de Catalunya, l'Idescat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat divendres. Són dades corresponents al 2021 i el Barcelonès esdevé, així, l'única comarca catalana que aquell any supera els 20.000 euros en aquest indicador.

La segueixen, sempre segons la referida nota informativa de l'Idescat: el Vallès Occidental, amb 19.125 euros; el Baix Llobregat, amb 18.927; el Garraf, amb 18.660; el Vallès Oriental, amb 18.543; i el Maresme, amb 18.427. La resta de comarques se situen amb una renda inferior a la mitjana catalana, que és de 18.356 euros.

+info: https://www.idescat.cat

dijous, 2 de maig del 2024

Protecció Civil desactiva l'Alerta del Plaseqcat

Imatge facilitada a la nota informativa / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha desactivat, segons notifica en una nota informativa emesa dilluns, l'Alerta del Pla especial d'emergències per risc químic, el Plaseqcat. L'activació s'havia produït aquell mateix dia per una fuita d'amoníac en una empresa d'Alcarràs.

En principi, sempre segons la referida nota de Protecció Civil, no hi ha afectació exterior. Tampoc s'ha detectat cap afectació personal.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimecres, 1 de maig del 2024

Protecció Civil homologa 40 plans d'autoprotecció

Entre els darrers plans homologats hi ha el de la cursa que
El Corte Inglés farà aquest 5 de maig / PROTECCIÓ CIVIL
Protecció Civil de Catalunya ha homologat 40 nous plans d'autoprotecció el passat dia 26, segons ha donat a conèixer aquell mateix dia en una nota informativa. En el que portem d'any, s'han homologat 162 plans d'autoprotecció.

També hi ha hagut, el 26 d'abril, 15 plans d'autoprotecció no homologats. La no homologació, sempre segons la referida nota informativa de Protecció Civil, respon a deficiències en el contingut del pla o bé insuficiències dels mitjans i recursos.

+info: https://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/proteccio_civil

dimarts, 30 d’abril del 2024

El març passat ha sigut al territori català el mes de major pluja en els últims dos anys

El passat març ha de qualificar-se de càlid arreu de Catalunya, especialment al quadrant nord-est i massís dels Ports: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 2. També ha estat el mes més plujós dels últims dos anys al conjunt del territori, ja que no plovia tant des del març del 2022.

Ha resultat, en aquest sentit, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, un mes plujós a gran part de Catalunya i molt plujós al Prepirineu, l'Alt Empordà, àmplies zones del Pirineu i de l'àrea prelitoral central, sud de la Costa Brava i el Maresme. En canvi, ha estat normal al nord de l'Aran i sec a l'extrem sud-oest.

Temperatura mitjana mensual a Catalunya,
en °C: març 2024 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: març 2024 / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

dilluns, 29 d’abril del 2024

Una aposta per l'energia fotovoltaica en terrenys agrícoles

Instal·lació agrovoltaica / GENCAT.CAT
El Govern de Catalunya aposta per l'agrovoltaisme per fer compatible la producció d'energia fotovoltaica en terrenys agrícoles: ho ha donat a conèixer el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat mitjançant una nota informativa que ha emès el passat dia 17. L'objectiu és millorar la competitivitat del sector agrícola i el coneixement científic sobre adaptar-se al canvi climàtic.

L'agrovoltaisme, sempre segons la referida nota informativa del Departament, és un sistema d'explotació mixt que combina l'agrari i l'elèctric en una mateixa extensió. L'aprofitament compartit de la radiació pot permetre que hi hagi dues activitats econòmiques en la mateixa superfície.

+info: https://agricultura.gencat.cat