dimarts, 24 de juliol del 2018

Formalitzat l'EPA entre la Unió Europea i Japó

La indústria alimentària catalana estalviarà uns 12,5 milions d'euros


Amb la signatura de l'Acord d'Associació Econòmica (EPA per les seves sigles en anglès) entre la Unió Europea (UE) i Japó s'establirà una zona de lliure comerç amb un mercat de prop de 640 milions de consumidors que representen aproximadament un terç del PIB mundial. L'acord formalitzat, el passat dimarts a Tòquio, l'han signat, per part de la UE, Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea (CE) i Donald Tusk, president del Consell Europeu, i per part del Japó, el primer ministre Shinzo Abe. Juncker, en paraules recollides en una nota informativa que la pròpia CE va emetre el dia de la formalització de l'acord remarca: "El document que avui hem signat és molt més que un acord de comerç"; així mateix explica: "Aquest acord aportarà beneficis tangibles per a ambdues parts alhora que salvaguardarà les sensibilitats de cadascuna d'elles". Fent ús d'una expressió en la mateixa línia que la de Juncker, fonts del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat remarquen mitjançant una nota informativa emesa l'endemà de la formalització de l'EPA, que el tractat tindrà beneficis molt tangibles per al sector agroalimentari català i que el més destacat és la desaparició de gran part dels aranzels vigents fins ara entre la UE i el país asiàtic.

Exportacions agroalimentàries de Catalunya
al Japó, l'any 2017 / GENCAT.CAT
El tractat, segons les mateixes fonts d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació expliquen a la referida nota, suposarà un clar estalvi per a la indústria alimentària catalana, la qual cosa es tradueix en, aproximadament, 12,5 milions d'euros, d'acord amb dades aportades per l'Àrea de Coneixement i Estratègia de Prodeca (Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes), empresa pública adscrita al propi Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Els sectors dels vins i caves serien els primers beneficiats ja que veuran com desapareixen els costos aranzelaris de forma immediata, un cop entri en vigència l'acord el 2019, passant del 15 % al 0%. Així mateix, el sector porcí, que paga actualment una mitjana del 4,3% en aranzels, passarà a pagar-ne pràcticament el 0%. Altres sectors com el boví i el dels formatges que actualment han d'afrontar unes taxes aranzelàries elevades, en concret del 38,5% i de 29,8% respectivament, veuran reduïts els costos en aquesta partida de forma gradual en el transcurs dels propers 15 anys fins arribar al 0%. D'altra banda, els exportadors catalans de pasta, xocolata, productes a base de cacau, dolços i galetes reduiran al 0% les despeses aranzelàries en el transcurs del propers 10 anys.

+info:
http://agricultura.gencat.cat



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada