divendres, 21 de juliol del 2017

L'any passat l'economia catalana va créixer robustament per tercera vegada consecutiva

A les empreses es detecta un vincle clar entre internacionalització, innovació i productivitat


El darrer Informe Anual de l'Economia Catalana, corresponent a l'any 2016 i que es va presentar ahir a la seu del Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda, revela que l'any passat el PIB català va créixer un 3,5%, superant el valor que havia estat el màxim de la sèrie històrica i que correspon a l'any 2008: així doncs, el document qualifica el 2016 com el tercer consecutiu de creixement robust de l'economia catalana. L'Informe, que recull l'evolució dels principals indicadors macroeconòmics durant el 2016 i avança les tendències del 2017 en base als resultats dels primers mesos de l'any, constitueix el contingut complet del darrer número, el 95, de la 'Nota de Conjuntura Econòmica', sèrie que edita el mateix Departament. La presentació del document es va dur a terme ahir, va estar presididia pel vicepresident del Govern i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, i va anar a càrrec del secretari d'Economia, Pere Aragonès, i de la directora general d'Anàlisi Econòmica, Natàlia Mas.

Un instant de la presentació. A la taula, d'esquerra a dreta:
Pere Aragonès, Oriol Junqueras i Natàlia Mas / GENCAT.CAT
Així mateix, sempre segons el referit Informe, la taxa d'activitat emprenedora a Catalunya es va situar en el 7%, un percentatge més elevat que el dels països de l'entorn (els valors a Espanya, Alemanya i França van ser del 5,2%, el 4,6% i el 5,3% respectivament). L'Informe també apunta que a les empreses es detecta un vincle clar entre la internacionalització, la innovació i la productivitat: concretament a Catalunya el 53,7% de les empreses innovadores exporten (un 84% en el cas del sector industrial), en contrast amb el 19,4% de les empreses no innovadores, segons dades de l'any passat recollides al Baròmetre de la Innovació a Catalunya. En conjunt, com ja va succeir el 2015, el creixement de Catalunya va ser superior al d'Espanya (3,2%) i, en major mesura, al de la Zona Euro (1,8%). Pel que fa a enguany, es preveu que Catalunya segueixi creixent per sobre de la majoria d'economies desenvolupades, amb un augment previst del 2,9%. S'ha registrat un increment notable del consum de les llars (2,7%) i de la formació bruta de capital (5,2%), i una aportació positiva del sector exterior. De la mateixa manera, pel cantó de l'oferta tots els sectors de l'economia milloren els seus resultats, amb la indústria al capdavant. Aquest sector va créixer fins un 4% el 2016, molt per sobre del conjunt de la Zona Euro (1,6%). La construcció repunta per primera vegada després de la crisi (3,2%) gràcies a la construcció d'habitatges, mentre que el turisme torna a batre rècords tant pel que fa al nombre de visitants (18,1 milions de turistes estrangers, un 4,3% més que el 2015) com al volum de despesa efectuada (17.434 milions d'euros, un 4% més). La productivitat total dels factors (PTF) va fer una contribució al PIB català de 1,4 punts el 2016. El PTF és un indicador fonamental per mesurar la sostenibilitat d'una economia a llarg termini, ja que avalua l'impacte sobre la producció d'aspectes com els avenços tecnològics, les millores organitzatives i la major formació dels treballadors. En els darrers 3 anys, l'aportació mitjana de la PTF de Catalunya al PIB (1,8 punts) ha superat la d'Espanya (0,9) i la Zona Euro (0,8). El nombre d'empreses inscrites va pujar un 18,6%, el màxim increment des del 1994 i molt superior al 8,3% registrat al conjunt de l'Estat.

Un dels gràfics de l'Informe: perfils exportadors de les empreses innovadores i de les empreses no innovadores (% d'empreses) / BARÒMETRE DE LA INNOVACIÓ DE CATALUNYA 2016 

+info: http://economia.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada