dissabte, 4 de març del 2017

El Museu d'Història de Catalunya mostra com els mitjans han reflectit el rol de les dones

L'exposició 'Dones: ficcions i realitats' se centra en el període que va de finals de la Segona Guerra Mundial fins als anys 60


Una part de l'exposició / MHC; CLARA MAGADÁN
Amb la voluntat de treballar per la igualtat entre dones i homes, el Museu d'Història de Catalunya ofereix des d'ahir i fins al proper al 28 de maig, l'exposició gratuïta 'Dones: ficcions i realitats', inaugurada abans-d'ahir a la tarda: una mostra que coincidirà el proper 8 de març amb el Dia Internacional de les Dones i que pretén reflectir com ha evolucionat la representació femenina als mitjans de comunicació durant la segona meitat del segle XX, així com posar èmfasi en el procés d'apoderament econòmic de les dones en el mercat laboral. 'Dones: ficcions i realitats' té un recorregut expositiu que parteix dels anys posteriors a la Segona Guerra Mundial i l'arribada del franquisme, quan el paper de la dona va començar a quedar subordinat per lleis que la van apartar de l'àmbit laboral per tal de limitar-la a ser "l'àngel de la llar", expliquen des de l'organització de la mostra. Així mateix, es remarca que Hollywood i el seu 'star-system' va imposar a les dones un control sobre el seu cos i sexualitat i va dictar la manera de representar la figura femenina als mitjans, tenint gran impacte en la construcció de l'imaginari col·lectiu sobre el fet de ser dona, i marcant estils, modes i cànons estètics, que han tingut grans conseqüències, patents encara avui en dia. La mostra continua amb el moviment feminista, les mobilitzacions i els avenços fonamentals que es van fer pel reconeixement dels drets de les dones al llarg dels anys seixanta i que van fer palès la necessitat de fer una relectura del paper subsidiari que se'ls atorgava en la cultura popular.

Una altra part de l'exposició / MHC; CLARA MAGADÁN
Mitjançant fotografies de diferents formats, es constitueix un itinerari pels moments més emblemàtics que s'han viscut, amb l'objectiu de mostrar les ocasions on s'hi reflecteix més el malestar de les dones. Segons apunta la comissària Anna Solà, "durant una època la violència masclista ha estat tolerada i s'ha associat a situacions amoroses, portant a relacions mal enteses. Encara avui, s'exhibeix aquest tipus de relacions a les pantalles de televisió i cinema, per tant, no s'ha desconnectat de l'imaginari social". L'exposició, comissariada també per Marta Selva, vol fer visible i comprensible la manca de llibertat i excés de repressions que les dones han viscut al llarg de les dècades i com la interferència històrica encara és present en les seves vides; sobretot, es vol remarcar l'esforç de les dones per tal de produir les mobilitzacions i els avenços fonamentals per al reconeixement dels seus drets. Una vegada finalitzada al Museu d'Història de Catalunya, l'exposició viatjarà per altres llocs de Catalunya.

+info: http://www.mhcat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada