dimarts, 21 de febrer del 2017

La Declaració de Palma enfortirà lligams entre cultura balear, catalana i valenciana

La consellera de Transparència, Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, Ruth Mateu; el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila; i el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Vicent Marzà, han acordat ahir la Declaració de Palma, per la qual es comprometen a enfortir lligams històrics i culturals en benefici comú dels tres territoris en els àmbits de la llengua i la cultura. Així ho han manifestat després de la reunió mantinguda entre els tres consellers i els seus respectius equips al Museu de Mallorca, on s'ha escenificat la voluntat de treballar conjuntament i reforçar els projectes compartits, aprofitant el moment històric favorable entre les tres administracions. Totes les accions plantejades per la Declaració de Palma es concretaran mitjançant grups de treball que reuniran a representants dels tres territoris.

Entre els principals projectes concrets de la Declaració de Palma es contempla la necessitat de reforçar el mercat interior cultural entre els tres territoris, impulsant circuits d'Arts Escèniques, Visuals, Música, Literatura, Audiovisual i Cultura Popular o Tradicional. L'objectiu de crear aquests circuits és facilitar el moviment entre els tres territoris a les indústries culturals i els creadors, i el funcionament serà acordat per grups de treball de les tres institucions. Aquest document contempla per als sectors de les arts musicals, les arts visuals, i les escèniques, l'establiment de criteris de participació conjunta a fires i festivals, creació de circuits per compartir. Pel que fa a la promoció de la creació literària i la indústria editorial, es coordinaran tasques de promoció de la literatura i es promouran programes d'intercanvi d'autors. En l'àmbit de llengua, la Declaració de Palma estableix assolir un sistema d'acreditacions de coneixements lingüístics compartit i compatible, garantint la coherència, la transparència i la màxima informació pública. Entre altres compromisos, els tres consellers han acordat impulsar iniciatives conjuntes envers les polítiques estatals lesives envers la llengua compartida. Lligant els àmbits de la llengua i la cultura i com a plataforma per donar a conèixer les creacions fora del territori, la Declaració de Palma també contempla la consolidació de l'Institut Ramon Llull com a organisme de promoció exterior i internacionalització. Ahir mateix una entitat representativa de l'àmbit de la llengua catalana, Enllaçats per la Llengua, va emetre un comunicat en el qual celebra aquesta Declaració, que segons remarca l'entitat va en la línia que sempre ha defensat.

D'esquerra a dreta: Vila, Mateu i Marzà, ahir al Museu de Mallorca, unint mans en senyal d'acord amb motiu de la Declaració de Palma / GENCAT.CAT

+info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada