dimecres, 14 de desembre del 2016

El Govern català decideix fer front als danys que la fauna cinegètica causa

Crea una comissió interdepartamental encarregada d'equilibrar l'ecosistema i controlar les sobrepoblacions d'animals


El Govern català ha acordat ahir crear una comissió interdepartamental de prevenció de riscs i danys produïts per les espècies cinegètiques: la creació d'aquesta comissió és una de les accions concretes que contempla el 'Pla de prevenció de danys i riscos originats per la fauna cinegètica', impulsat pel Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i que té com a finalitat "equilibrar l'ecosistema i controlar les sobrepoblacions d'animals i alhora garantir l'activitat econòmica en les zones agrícoles", segons ha destacat la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, durant la roda de premsa d'ahir mateix posterior a la reunió de Govern. Aquesta nova comissió està integrada per representants del Departament d'Agricultura, el de Territori i Sostenibilitat, el d'Interior i el de Salut, i coordinarà l'acció del Govern entre els diferents departaments atès que la problemàtica actual és absolutament transversal i afecta gran part del territori català. Les mesures contemplades van encaminades a la millora del marc legal, la coordinació i participació de l'Administració així com dels agents implicats, i la millora de la gestió i de la prevenció.

L'evolució cultural de la societat catalana quant a la caça d'animals, més els canvis en determinats usos territorials i l'establiment de zones d'especial protecció, han anat deixant en segon pla l'activitat cinegètica, que es considera exclusivament com una activitat de lleure, es remarca des del Govern. La conseqüència ha estat l'increment descontrolat de determinades espècies de fauna salvatge, cosa que ens ha abocat al desequilibri de l'ecosistema i a una situació de conflicte i risc arreu del país. Les densitats de senglar, per exemple, s'han multiplicat per 7 en el conjunt del país en els darrers 15-20 anys. En el cas dels conills, les poblacions mitjanes a Catalunya s'han multiplicat per més de 6. Durant el període 2003-2015 s'han autoritzat un total de 24.874 operacions de captures excepcionals per danys a l'agricultura. El 48% van ser per fer controls de senglar com a espècie responsable dels danys. Només l'any passat es van emetre 4.500 autoritzacions. En 12 anys s'han multiplicat per 9 les autoritzacions per danys a l'agricultura. Els ungulats, però també les guineus i en menor mesura llebres i conills, estan molt relacionats amb accidents de trànsit. Generalment, es compleix que, a més densitat i abundància d'aquests animals, més accidents. Entre els anys 2008 i 2014, van tenir lloc 6.200 accidents de trànsit amb animals. L'any 2014 es van produir uns 1.900 accidents amb animals, 1.200 dels quals amb ungulats cinegètics. Es calcula que hi ha entre 700 i 1.000 accidents anuals amb senglars.

Un instant de la roda de premsa d'ahir: al faristol de l'esquerra, la consellera de la Presidència, Neus Munté; i al de la dreta, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret / GENCAT.CAT 

+info: http://agricultura.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada