diumenge, 20 de novembre del 2016

Un investigador de l'IJC participa en un important estudi clínic sobre el mieloma múltiple

El també hematòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol explica que l'objectiu és tenir la malaltia controlada el màxim temps possible


El doctor Albert Oriol, hematòleg de l'Hospital Germans Trias i Pujol i investigador de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), ha participat, juntament amb altres facultatius a nivell internacional, en un important projecte de recerca sobre el tractament del mieloma múltiple, que ha tingut com a resultat un article publicat el mes passat al New England Journal of Medicine. En aquest estudi es van incloure 569 pacients recaiguts després d'un o més tractaments previs i s'ha demostrat una reducció del risc de recaiguda del 63% en combinar daratumumab amb un tractament estàndard en pacients recaiguts, com és lenalidomida i dexametasona. La combinació de dexametasona, lenalidomida i daratumumab va augmentar el nombre de pacients que responien al nou tractament del 60% al 93% i el nombre de pacients en que s'obtenia la remissió completa de la malaltia del 20% al 43%. El 83% de pacients tractats amb la combinació de tres fàrmacs seguien lliures de malaltia a l'any d'iniciat el tractament, enfront del el 60% dels pacients tractats amb lenalidomida i dexametasona.

Una imatge recent del doctor Albert Oriol / IJC
Daratumumab ha demostrat que combina perfectament amb fàrmacs d'ús habitual millorant els seus resultats sense incrementar significativament la toxicitat. Per aquest motiu s'està explorant ja en combinació amb altres fàrmacs i, tant en pacients en recaiguda, com en pacients de nou diagnòstic; els principals efectes indesitjables de daratumumab són les reaccions infusionals (reaccions de tipus al·lèrgic durant l'administració endovenosa, sobretot amb les primeres dosis, que poden reduir-se o evitar-se amb un tractament profilàctic adequat) i la neutropènia (reducció de les xifres de glòbuls blancs) que també pot evitar-se emprant factors estimulants del seu creixement. El mieloma múltiple ataca prop de 4 persones per cada 100.000 habitants i any, uns 2.000 nous diagnòstics cada any a l'Estat espanyol. És un tipus de càncer de la sang, de moment difícilment curable i que afecta predominantment a persones d'edat avançada (la meitat dels pacients té més de 65 anys); es tracta mitjançant la combinació de fàrmacs específics per a la malaltia. En pacients joves se sol fer a més un trasplantament autòleg de medul·la òssia. Amb tot això la malaltia es controla, però no es cura. Els malalts tenen constants recaigudes, per la qual cosa s'ha de repetir el tractament o buscar tractaments alternatius. Com explica el doctor Albert Oriol, "l'objectiu és tenir la malaltia controlada el màxim temps possible i lliure de símptomes".

+info: https://www.fcarreras.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada