dimarts, 26 de juliol del 2016

Una dona afectada pel zika infanta, a l'Hospital Vall d'Hebron, un nadó que té microcefàlia

A banda d'aquest cas, 5 dones gestants infectades també pel zika han donat a llum amb normalitat a Catalunya en els darrers mesos


El Departament de Salut de la Generalitat, mitjançant el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, mitjançant el doctor Félix Castillo i la doctora Elena Carreras, han informat conjuntament ahir a la tarda, en roda de premsa des del propi Hospital i posteriorment mitjançant un comunicat, de l'evolució d'un cas d'infecció per virus zika d'aquells que se segueixen en aquest centre hospitalari barceloní: en concret, es tracta del d'una dona que ahir al matí ha donat a llum un nadó que presenta microcefàlia: es tracta de la primera vegada, a l'Estat espanyol i probablement a la resta d'Europa, que es produeix, en una mare afectada de zika, el naixement d'un bebè afectat per microcefàlia. La infecció per virus zika s'hauria produït en la mare quan aquesta estava de viatge a Llatinoamèrica i la causa hauria estat una picada de mosquit. La dona va decidir seguir amb l'embaràs un cop li van diagnosticar la infecció el passat mes de maig, quan estava de 20 setmanes de gestació. Segons ha explicat, en la referida roda de premsa, el cap del Servei de Neonatologia de l'Hospital, Félix Castillo, el nounat presenta un perímetre cranial baix, però es troba clínicament estable, té les constants vitals normals i no requereix reanimació ni cap altre suport específic ni suplementari. El metge ha afegit que el nadó serà sotmès a la resta d'exploracions complementàries, tot assegurant que per ara és impossible predir les conseqüències a llarg termini que pugui causar-li aquesta afectació. Per la seva banda, també en aquesta roda de premsa, la cap del Servei d'Obstetrícia del mateix hospital, Elena Carreras, ha informat que el part, per cesària, s'ha desenvolupat sense complicacions i que l'estat de la mare evoluciona favorablement. A banda d'aquest cas, i segons ha indicat el també participant en la roda de premsa d'ahir, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, cinc dones gestants infectades per zika ja han donat a llum a Catalunya en els darrers mesos, en uns parts que s'han desenvolupat amb normalitat i sense complicacions posteriors en mares i nadons des del naixement fins a l'actualitat.

Roda de premsa d'ahir amb motiu d'aquest cas de naixement
amb afectació de microcefàlia. A la taula, d'esquerra a dreta:
Elena Carreras, Joan Guix i Félix Castillo / HOSPITAL
VALL D'HEBRON
En total, des de l'1 de gener s'han registrat a Catalunya 91 casos d'infeccions, en 24 homes i 67 dones, 21 de les quals són gestants (aquesta darrera xifra ja inclou les 6 dones que han donat a llum fins ara). En tots els casos es continua aplicant el protocol d'atenció a dones embarassades que han estat en situació de risc per contraure el virus zika. Aquesta guia d'actuació implica fer un seguiment exhaustiu d'aquestes gestants, però també dels seus nadons després del part. El total de 91 casos d'infeccions per aquest virus són importats i, a data d'avui, a Catalunya no s'ha produït transmissió autòctona. Des del Departament de Salut, i en la línia de la informació ja aportada per TITULARS.CAT (bloc del 07/05/2016), es recorda que per tal d'evitar que les dones embarassades puguin infectar-se de zika, no viatgin a les zones endèmiques, que són principalment països del Carib, d'Amèrica del Sud i d'Amèrica Central, així com d'Àfrica; i, en cas de fer-ho, aplicar els repel·lents adequats a la pell i utilitzar peces de roba de colors clars, de màniga llarga i que cobreixin la major part de la superfície del cos. També és convenient que les dones que hagin estat en algun dels països de risc siguin sotmeses a una anàlisi de sang per detectar la presència d'anticossos contra el virus del zika, independentment de si presenten símptomes. A més, si la parella de la dona embarassada ha viatjat a aquests països també es recomana l'ús del preservatiu durant la gestació com a mètode per tal d'evitar transmetre la infecció. El virus zika (ZKV) provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera (principalment articulacions petites de mans i peus), conjuntivitis i símptomes inespecífics com ara miàlgia, cansament i mal de cap. Fins al 2007 només s'havien descrit casos esporàdics en alguns països d'Àfrica i Àsia. No obstant, en l'última dècada s'ha expandit a nous territoris donant lloc a brots epidèmics en diverses illes del Pacífic. Durant el 2015 s'ha detectat transmissió autòctona del virus en diversos països d'Amèrica Llatina.

+info: http://salutweb.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada