dilluns, 6 de juny del 2016

Es manté en 19 el nombre d'infants ingressats amb afectacions neurològiques per enterovirus

El sotsdirector del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Argimon, ha actualitzat divendres passat a Barcelona, des de la seu del Departament de Salut de la Generalitat, el nombre de casos d'enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. Actualment, 19 infants, el mateix nombre que el passat dilluns, estan ingressats amb afectació neurològica per aquest virus a diferents hospitals de Catalunya, 6 dels quals són a la Unitat de Cures Intensives en situació estable. En total, en les últimes setmanes s'han detectat 82 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. Acompanyat del secretari de Salut Pública, Joan Guix, del cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo, i del cap del Servei de Microbiologia d'aquest mateix hospital, Tomàs Pumarola, Argimon ha donat xifres territorialitzades d'aquest nombre total de 82 casos. A la Regió Sanitària de Barcelona se n'han registrat 35, mentre que a la del Camp de Tarragona s'han detectat 32. Aquestes xifres, però, són menors a les regions sanitàries de Girona (5 casos), Lleida (4), Catalunya Central (4) i Terres de l'Ebre (2).

Pel que fa al pic de casos notificats a la regió tarragonina, s'han detectat en 14 municipis diferents (majoritàriament amb un cas per municipi), mentre que a Tarragona ciutat se n'han detectat 12. En tots els casos, no s'ha constatat cap connexió entre si, ni de barris, ni d'escoles o escoles bressol. A més, Guix ha indicat que, dels estudis epidemiològics realitzats fins ara, a la regió tarragonina no es dóna cap factor ni variable diferent a les altres regions sanitàries que expliqui aquesta incidència superior. Argimon també ha desgranat el perfil aproximat dels casos detectats: el 59% són nens i el 65% tenen menys de 2 anys. A més, dels que han ingressat, la seva estada mitjana ha estat d'entre 5 i 7 dies i la gran majoria s'han recuperat totalment, mentre que en alguns casos puntuals encara s'està pendent d'evolució i recuperació clínica. Argimon ha afegit que la situació, a data d'avui, està estabilitzada, tot i indicar que la comunitat científica preveu la possible aparició de més casos al juny i al juliol i un descens. "Estem davant d'un virus estacional, en què el factor climàtic és rellevant", ha indicat Pumarola abans que Rodrigo afegís que la tipologia d'enterovirus A-71 (la detectada en la majoria de casos) cada vegada circula més a Catalunya, "el que no vol dir que s'hagi de patir cap malaltia, ni greu ni lleu". Com ja s'ha reiterat, el Departament de Salut recomana fer vida normal i portar els nens i nenes a l'escola, i només en cas de febre, com ja s'aconsella sempre, no han d'anar als centres escolars o a les escoles bressol. Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals en les escoles o llars del nostre país: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d'anar al lavabo i canviar bolquers; tapar-se la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús en cas d'esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.

D'esquerra a dreta: Pumarola, Rodrigo, Argimon i Guix, divendres passat durant l'actualització de dades al Departament de Salut / GENCAT.CAT

+info: http://salutweb.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada