dijous, 23 de juny del 2016

CatSalut informa de la mort d'un nen de 3 anys a qui se li van detectar mostres d'enterovirus

Sigui o no aquest virus la causa de la mort, no variaran els protocols clínics, ni la situació clínica ni epidemiològica


El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut), ha informat, ahir a la tarda, de la mort d'un nen d'uns 3 anys a Mataró, però ha subratllat que no es pot establir una relació causa-efecte amb els casos d'enterovirus amb afectació neurològica aguda en infants a Catalunya. En aquest sentit, després de les proves realitzades, es van detectar mostres d'enterovirus en l'infant, però la seva clínica i simptomatologia eren molt inespecífiques. "No era una simptomalogia de romboencefalitis. La presència d'enterovirus no ha de ser necessàriament la causa de la seva mort", ha remarcat el sotsdirector del CatSalut, Josep Maria Argimon, que ha comparegut en roda de premsa juntament amb el secretari de Salut Pública, Joan Guix, i el cap de Pediatria de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Carlos Rodrigo.

Els enterovirus són un gènere de virus ARN i inclou més de 100
serotips diferents. Es transmeten fonamentalment per via fecal-oral
i respiratòria i predominen durant l'estiu i la tardor / CATSALUT
L'infant va ser atès diumenge passat en un CAP en presentar vòmits i malestar general i poques hores després va ingressar a urgències de l'Hospital de Mataró amb una disminució de consciència que va evolucionar molt ràpidament. Al nen se li van practicar les pertinents proves, aplicant així el protocol d'atenció establert, però malauradament va patir una aturada cardiorespiratòria que no va aconseguir remuntar. Argimon ha recordat que, a part de l'enterovirus, hi ha altres malalties que provoquen un descens de la consciència, tal i com va patir l'infant. El sotsdirector del CatSalut ha afirmat que, sigui o no l'enterovirus la causa d'aquesta mort, no canviaran els protocols clínics, ni la situació clínica ni epidemiològica. Tant Rodrigo, com Argimon i Guix han reiterat que els enterovirus són virus que circulen de forma generalitzada i que són estacionals. En aquest sentit, tots tres responsables han coincidit en donar un missatge de tranquil·litat: "El brot ha disminuït moltíssim. Hi ha dies que no registrem cap cas nou. Estem de baixada i als pares els podem dir que estiguin tranquils", ha explicat Rodrigo. Posteriorment, el secretari de Salut Pública ha informat que actualment hi ha 13 pacients ingressats per enterovirus amb afectació neurològica aguda a diferents hospitals del país, 9 dels quals són a planta i 4 a les Unitats de Cures Intensives. En total, en les últimes setmanes s'han detectat 99 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement. Donada la seva clínica i simptomatologia, el cas de Mataró no està inclòs en aquest registre de casos d'enterovirus.

+info: http://salutweb.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada