dimarts, 21 de juny del 2016

Carme Riera guanya la 36a edició del Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana

El 36è Premi BBVA Sant Joan l'ha guanyat l'escriptora Carme Riera, amb l'obra Les darreres paraules, una novel·la en forma de manuscrit de l'arxiduc Lluís Salvador d'Àustria (Florència, 1847-Bohèmia, 1915), un personatge històric vinculat a l'illa de Mallorca, que, a la novel·la de Riera, vol justificar tota una vida confessant determinats fets des del llit de mort. La Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA han lliurat ahi al vespre el Premi, dotat amb 35.000 euros, en un acte que ha tingut lloc a Sabadell, al Saló Modernista de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, i que ha presidit la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell. També han intervingut l'alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez; Christian Terribas com a representant del Grup BBVA a Catalunya; el president de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Jaume Ribera i el president de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, Joan B. Casas. S'ha amenitzat l'esdeveniment una lectura de fragments de l'obra guanyadora a càrrec de l'actor Miquel Gelabert, combinada amb cançons mallorquines interpretades per la cantant i violinista Marta Elka i el guitarrista Toni Pastor, i amb una conversa amb l'autora guanyadora sobre el seu llibre.

Les darreres paraules, presentada amb el lema 'Vaig ser un espia', ha estat declarada guanyadora per unanimitat entre les 34 obres candidates enguany al Premi. Va arribar a l'última votació del jurat junt amb Llums de tardor (lema), de Júlia Solamunt (pseudònim). Totes dues havien assolit les darreres deliberacions del jurat juntament amb altres dues obres: Permagel, d'Eva Baltasar i Sardà, i El dia que Josep Pla va bufetejar Adolf Hitler, de Joana Palau (pseudònim). Carme Riera, és catedràtica de la Universitat Autònoma de Barcelona i es va donar a conèixer el 1975 amb Te deix, amor, la mar com a penyora. D'entre les seves novel·les, destaquen Dins el darrer blau (1994, premis Josep Pla, Nacional de Narrativa del Ministeri de Cultura, Crexells, Lletra d'Or i Premi Vittorini a la millor novel·la estrangera publicada a Itàlia l'any 2000), Cap al cel obert (2000, Premi de la Crítica Serra d'Or), La meitat de l'ànima (2003, Premi Sant Jordi de novel·la), L'estiu de l'anglès (2006), Amb ulls americans (2009), Natura quasi morta (2011), Temps d'innocència (2013) o La veu de la sirena (2015). La seva obra ha estat traduïda a nombroses llengües. En la seva doble vessant de creadora i professora, l'any 2001 li va ser atorgat el Premi Nacional de Literatura de la Generalitat de Catalunya, el 2015 el Premio Nacional de las Letras, i el 2012 va ser escollida membre de la RAE.

L'entrega del premi d'ahir. D'esquerra a dreta: Christian Terribas, Carme Forcadell, Carme Riera, Juli Fernàndez, Jaume Ribera i Joan B. Casas / FUND. CAIXES CATALANES

+info: http://www.fcaixescatalanes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada