dimecres, 23 de març del 2016

Brussel·les pateix un doble atemptat que l'Estat Islàmic s'ha atribuït

La capital de Bèlgica ha estat ahir al matí colpejada per dos atemptats amb potents explosius i produïts amb poc temps de diferència l'un de l'altre: el primer a l'Aeroport de Zaventem i el segon al Metro, concretament a la cèntrica estació de Maelbeek. L'autoproclamat Estat Islàmic (EI) es va atribuir ahir mateix aquest doble atemptat, en el qual el balanç de persones que han resultat víctimes mortals, en total, ha estat de 34 i haurien almenys unes 230 persones ferides, entre les quals haurien quatre de nacionalitat espanyola. A l'Aeroport s'haurien provocat 14 de les víctimes mortals totals i al Metro, les altres 20; quant a les que han resultat ferides, almenys 81 serien les de l'Aeroport i almenys 106 les del Metro. A l'Aeroport, on es van produir dues detonacions, les càmeres de vigilància han pogut identificar tres homes cadascun d'ells amb un carret del propi aeroport i que haurien estat, segons fonts policials, els autors de la massacre en aquest punt, dos dels quals haurien mort per les explosions provocades per ells mateixos i un, que podria respondre al nom de Najim Laachraoui, hauria fugit; la Policia hauria trobat, a banda d'un fusell kalàixnikov transportat segurament pel propi Laachraoui, un tercer explosiu que no hauria fet finalment explosió, però que els els propis agents policials haurien fet detonar de manera segura. En el comunicat on reivindica l'autoria dels atacs, Estat Islàmic explica que es tracta de la seva resposta a la participació de Bèlgica en l'acció militar a Síria i a l'Iraq; per la seva banda, Fiscalia de Bèlgica ha partit des d'un principi de l'explicació que es tractava d'atemptats terroristes suïcides.

Com a mesures de precaució i seguretat immediates, han quedat afectades la xarxa de transports, produint-se, pel que fa a l'Aeroport, nombroses cancel·lacions i desviacions de vols, i, pel que fa al Metro, funcionant de manera molt limitada; també s'ha decidit tancar museus i oficines públiques i, en el marc d'un importat dispositiu antiterrorista, la Policia belga ha registrat, al barri brussel·lès de Schaerbeek, una vivenda on hi havia un artefacte explosiu, productes químics i una bandera de l'EI: se sospita que haurien pogut estat sis els responsables de perpetrar aquesta doble massacre a Brussel·les. En un missatge televisat, el rei Felip de Bèlgica, va instar a respondre amb "fermesa, calma i dignitat"  davant d'aquesta barbàrie. Des de l'Ajuntament d'Ayamonte, a Huelva, ahir a la tarda, el president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha condemnat els atacs i, a Madrid, el Ministeri de l'Interior, ha decidit mantenir l'actual nivell d'alerta terrorista en nivell 4 de 5, tal i com es troba des del passat mes de juny, però reforçant les mesures de seguretat als aeroports. Entre les diverses mostres de suport internacional també n'ha hagut una en el marc de la històrica visita que des de diumenge i fins ahir ha estat fent el president dels Estat Units, Barack Obama a Cuba, on ahir, assistint a presenciar un partit amistós de beisbol entre la selecció de Cuba i els Tampa Bay Rays, ell i el  president cubà Raúl Castro van guardar un minut de silenci en memòria de les víctimes. Els atemptats d'ahir a la capital belga es produeixen tot just quatre dies després que a la mateixa ciutat, al barri de Molenbeek, la Policia hagués detingut Salah Abdeslam, l'únic dels presumptes autors fugits dels darrers atemptats terroristes a París, en relació als quals va informar TITULARS.CAT (blocs del 14/11/2015, del 16/11/2015 i del 17/11/2015). Abdeslam va ser detingut de matinada en el marc d'una nova operació antiterrorista. Ferit en una cama, Abdeslam va ser portat a un hospital i posteriorment retingut a la localitat de Bruges. França en va demanar de manera pràcticament immediata l'extradició precisament amb motiu de la investigació dels atemptats del 13N.

Dos dels sospitosos de l'atac a l'Aeroport porten un guant a la mà esquerra (a la imatge destacat amb cercles vermells): segons els investigadors, els van utilitzar per tal d'amagar els detonadors dels artefactes. A les maletes, portarien els explosius; l'home del barret, hauria fugit i podria ser qui transportava el fusell kalàixnikov que ha trobat la Policia / CCMA
+info: https://www.brussels.be

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada