divendres, 22 de gener del 2016

Publicada en català la norma UNE-EN ISO 14001:2015 de sistemes de gestió ambiental

S'acaba de publicar, segons va informar ahir el Departament de Cultura de la Generalitat, la versió catalana de la norma UNE-EN ISO 14001:2015 Sistemes de gestió ambiental. Requisits amb guia d'ús. Aquesta norma, que el TERMCAT ha traduït al català, juntament amb les normes UNE-EN ISO 14006:2011 Sistemes de gestió ambiental. Directrius per a la incorporació de l'ecodisseny i UNE-EN ISO 14050:2010 Gestió ambiental. Vocabulari, també traduïdes al català per aquest centre de terminologia, forma part de la família de normes que tracta sobre els diversos aspectes ambientals relacionats amb els productes i les organitzacions. Concretament, la ISO 14001 és una norma internacional que proporciona a les organitzacions un marc de referència per a protegir el medi i donar a les condicions ambientals canviants una resposta equilibrada en consonància amb les necessitats socioeconòmiques. El text especifica els requisits que permeten a una organització assolir els resultats previstos que ha establert per al seu sistema de gestió ambiental.

La traducció d'aquesta norma s'ha fet amb l'assessorament d'especialistes de la Direcció General de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. El projecte, emmarcat en el programa 'Català i empresa, ja estàs al dia?' que impulsa la Direcció General de Política Lingüística, ha rebut el suport de la Diputació de Barcelona, que va signar un conveni amb el Departament de Cultura el mes d'abril de l'any passat per contribuir a la promoció de l'ús del català en l'àmbit empresarial. El TERMCAT s'ocupa de l'elaboració de la versió oficial catalana de les normes UNE des del 2005, any en què va signar un conveni de col·laboració amb l'AENOR (Associació Espanyola de Normalització i Certificació). El procés que se segueix en la traducció de normes s'adequa als requisits establerts per la norma europea UNE-EN 15038 de serveis de traducció. La relació de normes UNE disponibles en català es pot consultar al web del TERMCAT, i la terminologia continguda en els glossaris de les normes traduïdes, al Cercaterm, el servei de consultes en línia del TERMCAT. Aquestes i altres normes es poden adquirir adreçant-se a l'AENOR o al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya.

Vídeo elaborat l'any passat amb motiu del 30è aniversari del TERMCAT: aquest centre de terminologia de la llengua catalana va ser creat el 1985 per la Generalitat de Catalunya i l'Institut d'Estudis Catalans / TERMCAT

+info: http://www.termcat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada