dilluns, 28 de setembre del 2015

Junts pel Sí necessita la CUP per a la majoria absoluta mentre Ciutadans creix fortament

Junts pel Sí, que necessitarà la CUP per tal d'arribar a la
majoria absoluta, ha estat la força més votada / JxS
Havent-se aconseguit la major participació en unes eleccions al Parlament de Catalunya des de la recuperació de la democràcia, amb un 77,4% del cens que ha exercit el seu dret al vot, els comicis catalans d'ahir han donat com a força guanyadora la coalició Junts pel Sí, que aconsegueix 62 escons, però que requeriria dels aconseguits per la CUP, és a dir 10, per tal de superar el llindar de la majoria absoluta especialment de cara a votar, en sessió parlamentària, qui ocuparà la presidència de la Generalitat; precisament la CUP és un dels dos partits que han crescut en escons en aquesta cita electoral, ja que fins ara comptava amb 3; l'altre ha estat Ciutadans que ha experimentat un ascens força considerable en passar de 9 a 25 i se situa com a segona força al Parlament. Per primera vegada, doncs, en l'actual etapa democràtica hi ha una majoria de diputats obertament a favor de la independència de Catalunya, si bé aquestes opcions polítiques no han estat superiors pel que fa a vots, cosa que fa qüestionable veure-ho com una victòria en cas d'interpretar-se com un plebiscit, tal i com havia estat la intenció de les formacions independentistes.

Ciutadans celebra el seu fort ascens i es planteja com
una formació possiblement decisiva de cara a les
generals / C's
El PSC, que ha reculat de 20 a 16 escons, no ha experimentat una davallada massa forta, com sí li ha passat al Partit Popular, que de 19 ha baixat a 11. Pel que fa a la fórmula de Catalunya Sí que es Pot, no ha obtingut l'èxit previst en sumar-hi les forces d'ICV i Podem, ja que ha obtingut 11 escons, quan anteriorment, sols ICV en comptava amb 13. Un cop coneguts els resultats pràcticament definitius ahir a la nit, els líders de Junts pel Sí van manifestar la seva convicció de sentir-se legitimats per tal de seguir endavant amb la seva proposta sobiranista, així ho van manifestar Raül Romeva, Artur Mas i Oriol Junqueras, respectivament número 1, 4 i 5 de la llista de la coalició a Barcelona, recolzats per membres de les plataformes cíviques que també s'incolïen a la seva llista, especialment l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va demanar que, vistos els resultats, Artur Mas es retiri i que es convoquin noves eleccions en clau autonòmica. Miquel Iceta, cap de llista del PSC, va celebrar els resultats que mantenen la seva formació com a tercer grup amb més representació al Parlament català; Xavier Garcia Albiol, líder del PP català va reconèixer els seus mals resultats però insisteix que no es pot donar com a exitosa l'opció impulsada per Mas; Lluís Rabell, que encapçala el lideratge de Catalunya Sí que es Pot afirmava que seguiria treballant a partir d'ara en la línia que ha defensat la seva formació, i Antonio Baños, candidat a la presidència de la Generalitat per la CUP, assegura que els resultats legitimen la desobediència del que qualifica com "lleis injustes" en contra dels principis pels quals aposta el seu partit. Des de Madrid, Pedro Sánchez, líder del PSOE va assegurar ahir que amb aquests resultats Mas ha perdut el plebiscit, mentre que Pablo Casado, portaveu del PP, demanava a Mas que o dimiteixi o que governi per a tots els catalans; el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha qualificat el nou escenari a Catalunya com ingovernable i que vol ser el president que entengui Catalunya. Des de Barcelona, Albert Rivera, que representarà Ciutadans a les eleccions generals previstes per al proper mes de desembre, ha donat suport als plantejaments expressats per Arrimadas en conèixer-se els resultats de la seva formació. Quant a Unió Democràtica de Catalunya, que per primera vegada des de la recuperació de la democràcia es presentava en solitari, no ha arribat al 3% dels vots per tal d'obtenir representació parlamentària: Ramon Espadaler, líder de la formació ja ha lamentat aquests resultats i Josep Antoni Duran i Lleida ha posat el seu càrrec a disposició del Consell Nacional del partit.
Els resultats de les eleccions d'ahir / GENCAT.CAT


Pedro Sánchez (esquerra) donant suport a Miquel Iceta (centre) en acte durant la campanya / PSC

La fórmula de Rabell (centre) ha obtingut menys escons que els que ja tenia ICV / CATALUNYA SÍ QUE ES POT

Xavier Garcia Albiol ahir en votar. La seva formació ha perdut escons i s'allunya dels millors resultats que havia obtingut fins ara a Catalunya / PPC
Duran i Lleida va anunciar ahir que posava el seu càrrec a disposició del partit / UDC

+info: http://resultats.parlament2015.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada