dilluns, 4 de maig del 2015

Tarragona acull la projecció de dos documentals rodats en alguerès

Com a ciutat agermanada amb l'Alguer, Tarragona acull una activitat que difon la història algueresa i la seva llengua: es tracta d'una iniciativa conjunta de l'Espai Llull de l'Alguer i del Ple pel Català al Camp de Tarragona, amb la Direcció General de Política Lingüística al capdavant, a la qual s'han sumat també la Universitat Rovira i Virgili i l'associació Els Amics de l'Alguer de Tarragona. La projecció de dos documentals en alguerès seran la base de l'activitat que es durà a terme la primera setmana de maig a Tarragona per divulgar la realitat cultural i lingüística de l'Alguer. Lo dia que els peixos han escomençat a pescar, el primer documental de llarga durada rodat íntegrament en alguerès, es projectarà el dia 5 de maig; i 17 de Maig 1943: lo silenci troncat, el dia 7. Les projeccions es faran al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (aula 425) a les 19.00h. Tarragona es vol fer ressò, així, de la novetat que representa la producció audiovisual en el panorama de la creació en alguerès, a través d'aquests documentals, que expliquen la relació dels algueresos amb la pròpia memòria, història i identitat.

Lo dia que els peixos han escomençat a pescar, de Giovanni Collu, Jordi Llorella i Inês Veiga, és una reflexió universal sobre com les cultures minoritàries van perdent la seva autenticitat cultural en el marc de la globalització; i sobre com la societat algueresa va perdent la seva identitat col·lectiva arran de la transformació provocada pel desenvolupament de l'economia turística; de manera particular, la percepció que tenen els algueresos sobre l'ús social de l'alguerès, sobre les actituds, els prejudicis i la substitució lingüística, sobre la pèrdua de la vitalitat de la llengua però també sobre la pèrdua progressiva d'una identitat diferenciada que es troba indubtablement vinculada a la llengua que ha parlat el seu poble al llarg de generacions. Pel que fa a 17 de Maig 1943: lo silenci troncat, de Gianfranco Fois, explica el bombardeig dels aliats que va patir la ciutat de l'Alguer durant la Segona Guerra Mundial. Aquest documental ha guanyat la segona edició del concurs de vídeo 'Arrés és!', organitzat per l'Òmnium Cultural de l'Alguer, en la categoria reservada per a realitzadors professionals, i també el Premi Holden 2013 al millor realitzador sard del Babel Film Festival, el primer concurs internacional dedicat al cinema de les minories lingüístiques que se celebra anualment a Càller.


Reglament del Babel Film Festival d'enguany. El documental 17 de Maig 1943: lo silenci troncat hi va ser guardonat a l'edició de 2013 / BABEL FILM FESTIVAL

+info: http://www.tarragona.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada