dimarts, 17 de març del 2015

El doctor Jaume Marrugat explica la importància de la genètica en les malalties del cor

El doctor i especialista en salut cardiovascular de l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica (Hospital del Mar), Jaume Marrugat, ha dirigit, dijous passat a Barcelona concretament a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears, una conferència en la qual s'ha tractat la importància de la genètica en el desenvolupament de malalties cardiovasculars, a banda dels factors de risc clàssics (hipercolesterolèmia, sedentarisme, abús del tabac, entre d'altres). A la trobada, a la qual han assistit una cinquantena de persones i que ha estat organitzada per ASPY Prevención amb la col·laboració de Ferrer in Code, Marrugat ha exposat en què consisteix la prova genètica denominada Cardio Incode: un servei de medicina personalitzada que estudia i integra la informació genètica, clínica i d'estil de vida del pacient per tal d'ajudar a establir, de manera precisa, el risc de patir una malaltia cardiovascular en els següents 10 anys. Aquest tipus de prova està especialment adreçada a pacients d'entre 35 i 65 anys, amb un risc moderat o alt, pel fet que es tracta del grup de població amb més possibilitats de patir una cardiopatia isquèmica i, més concretament, a aquelles persones que tinguin antecedents familiars d'infart agut de miocardi abans dels 65 anys.

Segons dades de l'Institut Nacioal d'Estadística, les malalties cardiovasculars va ser la causa, a tot l'Estat, de 118.313 morts l'any 2011, la qual cosa representa el 30,5% de les morts produïdes. Múltiples estudis, segons s'explica des d'ASPY Prevención, han mostrat que la càrrega genètica implica una reclassificació del risc cardiovascular a un nivell superior enfront de les estimacions de risc tradicionals (Famingham-Regicor). En aquest sentit, persones que no han experimentat cap factor de risc cardiovascular poden presentar una genètica que afavoreixi el desenvolupament d'aquest tipus de patologies. Tenir-ne, doncs, coneixement permet un millor ajust terapèutic i l'adopció o manteniment d'un estil de vida saludable. Des del punt de vista dels professionals, la implantació d'una prova genètica que ajudi els metges especialistes a identificar persones amb un alt risc cardiovascular seria, per tant, una de les possibles solucions; a més, en poder realitzar-se de manera progressiva, el cost inicial de seria elevat. ASPY Prevención (abans Asepeyo) presta, des de la seva constitució l'any 2006, serveis de prevenció a més e 41.000 empreses, tot oferint cobertura pel que fa a quatre especialitats preventives: medicina del treball, seguretat, higiene industrial i ergonomia i psicosociologia aplicades; l'equip d'ASPY Prevención està format per 1.200 professionals i els seus 220 punts de servei al conjunt de l'Estat es dediquen a una oferir actuacions preventives, així com assessorament tècnic i sanitari.

Un moment de la conferència. A l'extrem esquerre de la taula, el doctor Marrugat i al seu costat Joan Salgado, director d'operaciones de Gendiag (empresa que porta la investigació Cardio Incode) / ASPY 

+info: http://www.aspyprevencion.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada