dimecres, 6 de maig del 2020

Excepcionalment plujós l'abril a les àrees litoral i prelitoral catalanes

Resulta l'abril més plujós de tota la sèrie de l'Observatori Fabra, havent arribat al 454% de la seva mitjana climàtica d'abril


Amb inèdits registres de precipitació per a un mes d'abril en alguns sectors de Catalunya com és el cas de l'Observatori Fabra, de Barcelona, ha sigut el mes passat excepcionalment plujós al Litoral i Prelitoral: ho ha donat a conèixer el Servei Meteorològic de Catalunya, el Meteocat, mitjançant una nota informativa que abans-d'ahir ha emès. Amb una precipitació acumulada mensual de 254,6 mm, es tracta de l'abril més plujós d'aquesta sèrie de 107 anys de dades i significa un 454% de la seva mitjana climàtica d'abril. En general, l'acumulació de pluja ha estat excepcional a l'àrea metropolitana de Barcelona, molt especialment a la pròpia ciutat de Barcelona, al sud del Baix Llobregat i a l'entorn de Collserola, a més de punts del Baix Empordà, de la Selva i del Massís dels Ports, on s'han recollit més de 250 mm.

L'abril, sempre segons la referida nota informativa del Meteocat, s'ha caracteritzat per una configuració sinòptica marcada per l'anticicló situat al centre i nord del continent europeu, obligant les baixes pressions a despenjar-se cap a les latituds catalanes, les més actives amb un recorregut mediterrani, carregades d'humitat i un flux del segon quadrant. D'aquesta manera, la distribució de les anomalies de la precipitació a Catalunya mostra un clar gradient sud-est a nord-oest, amb precipitació per sota de la mitjana climàtica a gran part del Pirineu, sobretot al Pallars Sobirà, on els fluxos del segon quadrant arriben molt descarregats d'humitat. Aquestes pertorbacions, malgrat tenir una temperatura baixa en el seu centre en els nivells mitjans de la troposfera, a uns 5.500 m d'altura, han comportat uns valors tèrmics suaus en els nivells baixos, a uns 1.500 m d'altura, i en superfície, com a conseqüència de la massa d'aire temperada procedent de baixes latituds.

Temperatura mitjana mensual a Catalunya,
en ºC: abril 2020 / METEOCAT
Precipitació acumulada a Catalunya,
en mm: abril 2020 / METEOCAT

+info: https://meteo.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada