divendres, 31 de maig del 2019

La Fundació Romea ha acollit la presentació de l'Any Margarida Xirgu

Logo institucional / GENCAT.CAT
Divendres passat la Fundació Romea ha acollit la presentació de l'Any Margarida Xirgu, una commemoració amb què el Govern català vol recuperar i difondre la rellevància i la influència que l'artista va tenir per a la història del teatre dins i fora de Catalunya. Encarregats de presentar l'acte han estat Àngels Ponsa, directora general de Cooperació Cultural; Ester Bartomeu, actriu, coreògrafa, pedagoga i comissària de l'esdeveniment; i Xavier Rius Xirgu, nebot nét de l'artista.

Enguany i l'any vinent es commemorarà, doncs, el cinquantè aniversari de la mort de l'actriu amb un gran nombre d'activitats, que se celebraran arreu de Catalunya i a altres països, com l'Argentina i l'Uruguai. L'Any Margarida Xirgu es va iniciar el passat 25 d'abril amb l'acte 'Xirgu en la memòria. Llibertat i exili', celebrat al Cementiri de Molins de Rei. Margarida Xirgu i Subirà (Molins de Rei, 18 de juliol de 1888-Montevideo, Uruguai, 25 d'abril de 1969) va ser una de les personalitats més destacades del teatre del segle XX en totes les facetes d'actuació, direcció i ensenyament; després de fer teatre amateur, als 18 anys va començar com a professional al Teatre Romea, on va aconseguir ser una actriu d'èxit; èxit que va augmentar amb les representacions, entre d'altres autors, de Federico García Lorca, amb qui la unia una gran amistat. La fama va portar Margarida Xirgu a fer gires per Sud-amèrica, on es trobava durant la Guerra Civil i d'on ja no va tornar del seu exili. A més de seguir actuant, va fundar l'Escola d'Art Dramàtic a Santiago de Xile, i va dirigir la Comèdia Nacional Uruguaiana i l'Escola Municipal d'Art Dramàtic, actualment i oficialment Escuela Multidisciplinaria de Arte Dramático Margarita Xirgu, EMAD.

Un instant de la presentació de l'Any Margarida Xirgu, divendres passat. D'esquerra a dreta: Ester Bartomeu, Àngels Ponsa i Xavier Rius Xirgu / GENCAT.CAT

+info: http://anyxirgu.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada