dissabte, 29 de desembre del 2018

Troballa arqueològica d'època romana en un mur exterior del Castell de Bellvís

Fragment d'opus signinum en un mur del Castell de Bellvís / AJ. L'H
Les obres de repicat d'un mur exterior del Castell de Bellvís, al barri de la Torrassa, a L'Hospitalet de Llobregat, han deixat al descobert una troballa arqueològica d'origen romà: ho ha donat a conèixer l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat mitjançant una nota informativa que ha emès abans-d'ahir. Es tracta d'un fragment d'opus signinum, obra de Sígnia, un tipus de morter hidràulic a base de calç, guix, ceràmica i aigua de mar, l'ús del qual només s'ha documentat en l'època romana. Aquesta mostra, de petites dimensions i situada al peu del mur, podria haver estat reaprofitada per a la construcció del mur o formar part del paviment d'una edificació romana preexistent. La seva trobada significarà ampliar l'actual zona de protecció arqueològica del Castell de Bellvís i l'excavació de l'entorn.

En una primera actuació, la intervenció arquitectònica que l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat està duent a terme al Castell de Bellvís ha permès eliminar i enderrocar les estructures afegides a l'edificació medieval en èpoques posteriors i, alhora, netejar el mur de la façana nord, que ara és visible des del carrer. La segona actuació, que s'executarà properament, preveu enderrocar el mur exterior actual i substituir-lo per una tanca del tipus Rivisa, més permeable, que permeti a la ciutadania fer un seguiment dels treballs: en aquesta fase, s'actuarà també en el cos d'època posterior que es troba enganxat a la façana nord, i es completarà el repicat de la resta de façana; l'actuació també inclourà la documentació i l'estudi arqueològic del parament nord, la seva documentació topogràfica i fotogramètrica, la redacció d'una memòria científica i l'elaboració de planimetries. Les restes del Castell de Bellvís es van descobrir l'any 2007, durant la realització de treballs previs de rehabilitació de la Casa de la Torrassa, antiga masia situada a la Ronda de la Torrassa, a la qual es volia donar ús d'equipament. Entre els anys 2007 i 2011, es van realitzar estudis històrics que van permetre documentar l'existència d'un gran edifici medieval de planta rectangular, construït en un moment no posterior al segle XII.

El fragment d'opus signinum podria haver estat reaprofitat per a la construcció del mur o formar part del paviment d'una edificació romana preexistent / AJUNTAMENT DE L'HOSPITALET DE LLOBREGAT

+info: http://www.l-h.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada