dissabte, 23 de setembre del 2017

Detectat més nivell de dioxines prop de la PIVR de Sant Adrià de Besòs que en entorns semblants

El nivell de dioxines prop de la Planta Integral de Valorització de Residus (PIVR) de Sant Adrià de Besòs és fins a cinc vegades més gran que el d'entorns semblants com ara Girona, Mataró o Tarragona, conclou un estudi que ha realitzat el Centre de Tecnologia Ambiental, Alimentària i Toxicològica (TecnATox), de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i que està disponible per a la seva adquisició al web de ScienceDirect des del passat 4 de juliol. Els investigadors ja han alertat diversos organismes amb competències sobre el tema, en concret: l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, i les associacions de veïns de la zona perquè hi busquin les solucions més adequades.

PIVR de Sant Adrià de Besòs / TERSA
Tot i que des del 2014 el nivell de dioxines al sòl s'han reduït lleugerament, ha augmentat la presència a l'aire: de fet, ja aquell any un estudi també de la URV alertava de l'alta concentració d'aquests contaminants, remarquen fonts de la pròpia universitat. TecnATox també indica en el seu estudi, realitzat durant el passat mes de març, que el llindar d'exposició a aquestes substàncies relacionades amb el risc de càncer és 2,3 vegades superior a l'admissible, una xifra que, segons organismes reguladors internacionals, es calcula en un cas per milió d'habitants. Així mateix, la recerca d'aquest centre tecnològic de la URV apunta que aquest augment de concentració de dioxines a l'aire es pot atribuir també al trànsit de vehicles i a fonts emmascarades, que no es coneixen (a banda de la incineradora) i converteix aquesta zona en una àrea d'alta concentració de dioxines, per això consideren que cal prendre urgentment mesures per reduir aquests nivells tan preocupants. La PIVR de Sant Adrià de Besòs és una instal·lació de tractament integral dels residus municipals de l'AMB i la integren dues instal·lacions, una de tractament mecànic-biològic posada en marxa l'any 2006 i la planta de valorització energètica de l'any 1975.

Comparativa del risc de càncer per exposició a contaminants. L'admissible, que es representa amb 1.0E-06, es calcula en un cas per milió d'habitants / URV

+info: http://www.urv.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada