dimecres, 5 d’abril del 2017

El consistori barceloní honora la llarga trajectòria del 4 Gats i de la Festa Major de Gràcia

També atorga especial distinció a la tasca literària de Paco Camarasa i, a títol pòstum, a Jordi Joan Alsina pel seu compromís cultural


Entrada al 4 Gats / 4 GATS
A la sessió plenària que divendres passat va celebrar el Consell Municipal de l'Ajuntament de Barcelona es va aprovar destinar per al Restaurant 4 Gats la Medalla d'Or al Mèrit Cívic, així com Medalla d'Or al Mèrit Cultural per a la Fundació de la Festa Major de Gràcia: dos referents de la ciutat que enguany celebren respectivament el 120è aniversari de la inauguració de l'establiment i el bicentenari de la referida festa. El mateix plenari també va acordar atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cultural a Paco Camarasa Yáñez, per la seva important contribució al món literari barceloní, i la Medalla d'Or al Mèrit Cívic, a títol pòstum, a Jordi Joan Alsina pel seu compromís amb les tradicions culturals catalanes.

Cartell de la Festa Major de Gràcia
2016 / FUNDACIÓ DE LA
FESTA MAJOR DE GRÀCIA
El 4 Gats va obrir les seves portes el 1897 a la Casa Martí, la mateixa ubicació que ocupa avui dia. Fundat per Pere Romeu, des dels seus inicis intel·lectuals i artistes de l'època com Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo, que junt amb el propi Romeu eren "els 4 gats" originals, convertiren el restaurant en un lloc de culte idoni per tal de reunir-se i protagonitzar les seves tertúlies; així mateix, l'establiment va acollir la primera exposició individual de Pablo Picasso i a dia d'avui, gestionat pel Grup Ferré, gràcies al propietari del qual, Josep Maria Ferré, l'establiment va reobrir fa 40 anys després de romandre una etapa tancat, segueix ubicat al mateix lloc i sentun referent cultural que, a més, amb motiu del seu 120è aniversari el restaurant té previst enguany una sèrie d'actes que tenen a veure amb la cultura, la solidaritat i la gastronomia. Pel que fa a la Festa Major de Gràcia, encara que sovint es dóna com a data més antiga la d'una nota apareguda en el diari de Barcelona el 19 d'agost del 1827, existeix una referència més antiga de la celebració proporcionada per l'historiador Francesc Curet, qui argumenta que com a conseqüència del trasllat forçós per la destrucció del convent de Franciscans del barri de Jesús: "... L'any 1817 va celebrar-se a Can Trilla, l'aplec que per la Mare de Deu d'Agost es feia a l'ex convent de Jesús. Cal retenir aquesta data memorable en els anals de Gràcia, perquè assenyala l'inici de la festa major gracienca en la diada de l'Assumpta...".

+info: http://ajuntament.barcelona.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada