dilluns, 27 de març del 2017

El destinatari del premi de matemàtiques Abel 2017 és Yves Meyer

En la seva edició d'enguany el Premi Abel, el guardó per exel·lència a nivell internacional en l'àmbit de les matemàtiques, ha estat atorgat a Yves Meyer, de 77 anys i membre associat de l'École Normale Supérieure Paris-Saclay (França), pel seu paper clau en el desenvolupament de la teoria matemàtica de les ondícules, que es troba en la intersecció entre les matemàtiques, la tecnologia de la informació i les ciències computacionals. El nom del premiat l'ha fet públic, dimarts passat al migdia a l'Acadèmia Noruega de les Ciències i les Lletres, el president de la pròpia institució, Ole Mathias Sejersted.

Algunes aplicacions de l'anàlisi de les ondícules són en camps tan diversos com l'anàlisi harmònica aplicada i computacional, la compressió de dades, l'eliminació del soroll, les imatges mèdiques, l'emmagatzematge de dades, el cinema digital, la deconvolució de les imatges del telescopi espacial Hubble i la detecció d'ones gravitacionals creades pel xoc de dos forats negres. El Comitè Abel es va reunir, tal i com va avançar TITULARS.CAT (bloc del 16/01/2017), els passats 17 i 18 de gener a l'Institut d'Estudis Catalans per tal de deliberar i decidir el premiat d'enguany. El guardó el lliurarà el rei Harald V de Noruega, en una cerimònia prevista a Oslo, el proper 23 de maig.

Yves Meyer, en un vídeo publicat el passat 29 de juny, fent una explicació del rol de les matemàtiques en la detecció d'ones gravitacionals / CENTRE HENRI LEBESGUE; YOUTUBE

+info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada