divendres, 6 de gener del 2017

El consum de tortells de Reis serà enguany, a Catalunya, d'almenys 906.400

Així ho preveu el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província


La xifra de tortells de Reis consumits enguany a Catalunya arribarà almenys a 906.400 tortells de Reis, dels quals prop de 592.000 a Barcelona i província: aquestes són les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, que reflecteixen un creixement respecte de les dades de l'any passat, en relació a les quals va informar TITULARS.CAT (bloc del 06/01/2016). El president del Gremi, el pastisser Elies Miró, de Castellterçol, dóna en aquest sentit la següent explicació: "venim d'uns anys de caiguda o manteniment de vendes i ara tornem a créixer lentament. Ho atribuïm a una certa recuperació econòmica i, sobretot, a una revalorització evident del producte artesà, més saludable, sense conservants ni colorants artificials i acabat de fer".

El tortell de Reis és un dels dolços de Nadal que es mantenen més estables en vendes i formats, sempre segons informa el Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província: el de massapà tornarà a ser el més venut, tot i que cada any creixen les vendes de tortells farcits de nata o de trufa. Es preveu que augmentin algunes tendències que són generals al món de la pastisseria, en concret: mides més petites per adaptar-se a tot tipus de famílies i reducció de la proporció de sucre. Pel que fa als preus, el Gremi calcula que, de mitjana, el preu d'un tortell artesà per a 4-6 persones es manté entre els 25 i 30 euros. Amb el tortell es commemora la festivitat catòlica de l'arribada dels Reis d'Orient, però es creu que la tradició té arrels paganes: la celebració de les festes d'hivern que ja feien els romans i on se servien unes coques amb figues, dàtils i mel. Es creu que va ser al segle III dC quan s'hi va introduir la fava, símbol de prosperitat i fertilitat; el costum va quedar molt arrelat a França, on al segle XVIII un cuiner va voler sorprendre Lluís XV introduint una moneda d'or dins del tortell. Des d'aleshores, la sorpresa més preuada és la moneda (que després seria una figureta) i no pas la fava, convertida en un símbol negatiu que, a casa nostra, obliga a pagar el tortell de l'any següent.

Elaboració d'un tortell de Reis / CULINARIS; YOUTUBE

+info: http://www.gremidepastisseria.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada