dilluns, 5 de desembre del 2016

Dipositades, dins d'una roca al Cementiri de Santa Ifigenia, les cendres del cos de Fidel Castro

Trajecte de les cendres del cos de Fidel Castro, de l'Havana a Santiago
de Cuba, al seu pas per Ciego de Ávila el passat dia 1 / REUTERS
Les cendres del cos de Fidel Castro han estat dipositades ahir a l'interior d'una roca ubicada expressament al Cementiri de Santa Ifigenia, on restaran per sempre. La cerimònia ha tingut lloc l'endemà d'haver arribat les cendres a Santiago de Cuba, on es troba el referit cementiri, posant fi a quatre dies de trasllat d'aquestes restes mortals en cotxe des de l'Havana. L'acte d'ahir clou el comiat oficial a l'expresident cubà, que va morir als 90 anys d'edat la nit del passat 25 de novembre i que ha sigut incinerat per pròpia voluntat expressa. El dipòsit de les cendres al cementiri ha tingut caràcter privat, de manera que hi han assistit familiars i alguns líders estrangers que mantenien unes relacions més properes amb el líder revolucionari. Raúl Castro, actual president de Cuba i germà de Fidel, ha estat l'encarregat de dipositar les cendres, guardades en una urna, a l'interior d'una gran roca que, pel que s'ha sabut, l'haurien traslladat des de la pròpia Sierra Maestra, on Fidel va iniciar la Revolució Cubana.

Celebració als carrers de la Petita Havana, a Miami, dissabte
passat amb motiu de la defunció de Fidel Castro / REUTERS
Poc després que es produís la mort de Fidel Castro, va ser també Raúl qui, visiblement commocionat, la va donar a conèixer públicament en un missatge retransmès per la televisió estatal cubana. Des del dia següent mateix, les reaccions entre líders i mandataris d'arreu del món es van anar succeint. Des d'Europa, en general, els missatges han anat en la línia que ha de ser la història qui jutgi Fidel Castro; metre que, als Estats Units, el president electe Donald Trump no ha dubtat a qualificar Fidel de "brutal dictador" que "ha oprimit el seu propi poble" i que deixa "un llegat d'afusellaments, robatori, sofriment inimaginable, pobresa i negació dels drets humans fonamentals". Especialment eufòrica ha estat, des de l'endemà mateix també de conèixer-se la mort de l'excomandant, la reacció per part de la població cubana exiliada habitant a la Petita Havana, a Miami (Florida, Estats Units): milers de persones van sortir al carrer en un ambient de festa amb crits de "llibertat i justícia" per a l'illa i qualificant Fidel de "tirà". La defunció de qui s'ha perpetuat al poder a Cuba des que l'ocupés l'any 1959 en liderar la denominada Caravana de la Llibertat obre ara per a molts un període d'incertesa en el qual s'haurà de veure si es continua amb mesures d'obertura en general, sobretot en l'àmbit econòmic, i de millora de relacions internacionals en particular, sobretot amb els Estats Units. L'actual president cubà Raúl Castro, que va succeir Fidel al càrrec l'any 2008 quan aquest va abandonar el poder, finalitzarà el seu mandat l'any 2018.

Dos moments de Raúl Castro ahir davant la roca del Cementiri de Santa Ifigenia on va dipositar les cendres de Fidel: a l'esquerra, recollint l'urna que conté les cendres del seu germà; a la dreta, després que ja les ha dipositat a l'interior de la roca, saludant davant la placa amb la qual queda segellada l'esmentada urna que conté les cendres / REUTERS 


+info: http://www.cubagob.cu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada