dimecres, 23 de novembre del 2016

Alta concordança entre diagnosis d'autòpsia mínimament invasiva i d'autòpsia completa

La MIA podria esdevenir una alternativa per a determinar causes de defunció especialment on es disposi de pocs recursos


La revista científica d'accés obert via web PLOS Medicine ha publicat ahir un estudi de l'investigador de l'ISGlobal-Universitat de Barcelona, Jaume Ordi i el seu equip, en el qual s'ha revelat que a partir de la pràctica de l'autòpsia en una sèrie de persones difuntes d'edat adulta a Moçambic s'han observat elevats graus de concordança entre diagnosis obtingudes emprant el mètode de l'autòpsia simplificada mínimament invasiva i les d'autòpsies completes. En concret, s'ha determinat el 75,9% de nivells de concordança, particularment amb un gran nivell de coincidència per a morts per infeccions. L'equip investigador ha comparat la causa de mort identificada en 112 adults emprant el mètode de l'autòpsia mínimament invasiva amb la causa de mort identificada mitjançant una autòpsia completa. El mètode de l'autòpsia completa està considerat l'estàndard per tal de determinar la causa de la mort, però està poc acceptat i és difícil de practicar quan es tracta de països amb escassos recursos. En aquest sentit, l'autòpsia mínimament invasiva (o MIA per les seves sigles en anglès) podria constituir una alternativa: consisteix en anàlisis histològiques i microbiològiques de mostres de sang i de fluids cerebroespinals, així com d'òrgans sòlids.

En un altre estudi relacionat, segons s'explica des de PLOS Medicine, Khátia Munguambe i el seu equip del Centro de Investigação em Saúde da Manhiça (CISM), de Maputo, la capital de Moçambic, apunten que la hipotètica acceptació de l'autòpsia mínimament invasiva i la inclinació a voler saber la causa de la mort d'un familiar són altes en escenaris a Gabon, Kenya, Mali, Moçambic i el Paquistan: concretament, després de fer 504 entrevistes en total emprant una combinació de mètodes d'aproximació amb diferents informants, inclosos aquells que recentment havien perdut un membre de la seva família, els resultats han determinat que el 75% dels entrevistats desitgen saber la causa de la mort d'un familiar i que la hipotètica acceptació de l'autòpsia mínimament invasiva en aquests casos seria d'un 73%. En relació a aquest assumpte, la publicació PLOS Medicine apunta, a més, que des de la sueca Universitat d'Umeå, Peter Byass reflexiona en relació als reptes potencials per a la MIA quant a ser emprada de manera rutinària per a determinats casos de mort que es donen als països amb nivells mitjans o baixos de recursos: "La MIA mostra signes de ser una important addició al ventall de mètodes disponibles al món per a determinar les causes de mort", explica Byass.

Tres casos representatius (A-C, D-F i G-I) d'identificació, mitjançant autòpsia mínimament invasiva, de causa de defunció / PLOS

+info: http://journals.plos.org/plosmedicine

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada