dissabte, 22 d’octubre de 2016

Elies Miró: "El consum de panellets és molt estable i es manté perquè la temporada s'allarga"

La previsió d'enguany és que es venguin arreu de Catalunya prop de 250.000 kg de panellets d'elaboració artesana


Safata de panellets / GPBP
El Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província preveu, segons ha donat a conèixer abans-d'ahir en una nota informativa, que enguany es vendran prop de 250.000 kg de panellets artesans de pastisseria a Catalunya, una xifra que se situaria als nivells de l'any passat. "El consum de panellets és molt estable i es manté perquè la temporada s'allarga i ja no només es venen durant dos dies, sinó durant 12 o 15", destaca el president del Gremi, el pastisser Elies Miró. Des del Gremi expliquen a més que els preus d'aquest producte típic per Tots Sants també es mantenen estables des de fa anys i es tornaran a situar entre els 40 i els 52 euros/quilo. Es calcula que, de mitjana, un quilo de panellets variats conté unes 36 unitats. Això significa que cada panellet artesà costa al voltant de 80 cèntims i que un assortit de 12 té un preu d’uns 10 euros. Per això el Gremi adverteix que algunes grans superfícies venen 'packs' de 3 panellets industrials (amb fècula de patata,  conservants i colorants) a 3 euros, un preu superior al de la pastisseria. Es creu que l’origen d’aquesta tradició podria ser àrab pel seu tipus de massa, però les primeres notícies que es tenen sobre els panellets daten de finals del segle XVIII. Inicialment, eren elaboracions que es feien a les masies després de la recol·lecció de la fuita seca. Posteriorment, es podien adquirir per Tots Sants i després de celebracions religioses, per la qual cosa eren considerats com un aliment beneït.

Elaboració de panellets / GREMI DE PASTISSERIA
DE BARCELONA I PROVÍNCIA
Els panellets més venuts, sempre segons dades facilitades pel Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província, continuen sent els de pinyons, ametlles, coco i xocolata, tot i que en els darrers anys se n'han introduït de nous: de fruita de la passió, de 'mojito', de cirera, de plàtan, de pinya amb xocolata, de crema catalana, de tè verd o de figues, entre d'altres. L'estrella, però, continua sent el de pinyons, fet amb una massa dolça a base de sucre, ametlla crua mòlta, ou batut a punt de neu i ratlladura de llimona i cobert amb clara d'ou per permetre adherir-hi la capa de pinyons. El Gremi també vol posar en valor l'elaboració tradicional dels panellets i recorda les que considera com a grans diferències entre un panellet industrial i un d'artesanal, que són: la durabilitat i els valors nutricionals (a les pastisseries artesanes els panellets es fan al dia per aconseguir que, sense cap mena d'additiu, aguantin tendres almenys 48 hores un cop se l'emporta el client; un panellet industrial, en canvi, porta diversos tipus de conservants per tal que el producte pugui estar setmanes o mesos emmagatzemat o en el lineal del supermercat); el massapà del panellet tradicional està fet d'ametlles, sucre i ous (no porta fècules com patata o boniato ni altres substitutius; mentre que és una pràctica habitual en la pastisseria industrial la utilització de fècules per tal d'abaratir el panellet, ja que el seu preu ve marcat pel cost de productes com les ametlles o els pinyons, molt més cars que la patata o el moniato); l'elaboració (els panellets artesans s'elaboren un a un; és un producte que, per la seva mida i procés d'elaboració, requereix moltes hores de treball a l'obrador i moltes mans, de manera que el pastisser pot trigar més de 3 hores a fer una plata variada de panellets de forma artesanal, des que obre el sac de fruits secs per començar a elaborar el massapà i fins que els panellets arriben al taulell); i la varietat (les pastisseries artesanals ofereixen una gran diversitat de sabors de panellets).

+info: http://www.gremidepastisseria.cat

Cap comentari:

Publica un comentari