dimarts, 19 de juliol del 2016

El Parlament català fa un acte institucional amb motiu dels 80 anys de l'inici de la Guerra Civil

El Parlament de Catalunya té programat avui, a les 18.00h, fer un homenatge institucional als diputats i treballadors d'aquesta cambra que van ser víctimes del règim franquista. L'acte, que presidirà Carme Forcadell, el van sol·licitar conjuntament tots els grups parlamentaris i s'emmarca en un seguit d'iniciatives que es realitzen amb motiu del 80è aniversari de l'aixecament militar, el 18 de juliol de 1936, contra la II República: un aixecament que ser l'inici de la Guerra Civil espanyola. Durant l'acte es descobrirà una placa en memòria d'Amadeu Colldeforns i Margalló, diputat que va morir el 19 de juliol de 1936 durant els primers combats a Barcelona. Amb aquesta placa, que després de l'acte s'ubicarà al saló de sessions, es donarà compliment a l'acord que el ple va adoptar la darrera sessió que va fer durant la Guerra Civil, l'1 d'octubre de 1938.

A l'acte d'avui al Parlament hi assistiran familiars dels diputats i dels treballadors de la cambra a l'època republicana, i el conduirà la periodista Gemma Ruiz. S'hi faran lectures dramatitzades, entre d'altres, d'acords molt simbòlics del Parlament republicà, de fragments dels dietaris dels presidents Tarradellas i Irla, de la carta del darrer president del Parlament a l'exili, Francesc Farreras i Duran, al primer de la cambra restablerta, i d'un testimoni de la vida quotidiana del Parlament durant els bombardejos. Intèrprets del Conservatori del Liceu cantaran L'emigrant i Damunt de tu, només les flors. La presidenta del Parlament català, Carme Forcadell té previst intervenir just abans de cloure's l'acte per tal descobrir la placa d'homenatge a Amadeu Colldeforns, a qui, durant la sessió parlamentària de l'1 d'octubre de 1937, en què el ple va homenatjar aquest diputat l'aleshores president de la cambra, Joan Casanovas, s'hi va referir declarant que "caigué en les primeres hores de lluita contra el feixisme, barrejat amb l'exaltació popular, en plena Porta de la Pau i de cara a la mar, signe i emoció de les seves activitats navilieres. Caigué deixant al seu nom l'orgull del propi sacrifici, i a aquest Parlament el mèrit cruent de comptar-lo entre els qui han donat generosament la vida per la pàtria". Les primeres eleccions al Parlament català es van fer el 20 de novembre de 1932, i s'hi van elegir vuitanta-tres diputats. La sessió constitutiva es va fer el 6 de desembre, i Lluís Companys va ser escollit president. Fins que no va ser abolit el 1939, al Parlament de Catalunya hi van treballar una seixantena de funcionaris.


Sessió inaugural del Parlament el 6 de desembre de 1932, amb Lluís Companys a la presidència i Francesc Macià, dret, al banc del Govern / PARLAMENT.CAT
+info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada