dissabte, 27 de febrer del 2016

L'Any Llull compta amb prop de 300 activitats

Ramon Llull, autor d'obres com Blaquerna, és un dels escriptors medievals més destacats en el conjunt de la tradició europea


Les activitats de l'Any Llull, que se celebra enguany en commemoració del setè centenari de la mort de l'escriptor i pensador balear Ramon Llull, s'han presentat a les dependències del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya divendres de la setmana passada: la presentació ha anat a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, i del comissari de l'Any Llull, Joan Santanach. Amb motiu d'aquesta efemèride s'han programat prop de 300 activitats, entre les quals hi ha exposicions, lectures, congressos, taules rodones, concerts, projectes editorials, acadèmics i educatius, obres de teatre, dansa, activitats a les escoles, accions de difusió als mitjans de comunicació, etc. Del total de les activitats programades, 160 tindran lloc a Catalunya, 40 a Balears; 10 a la resta de l'Estat, i 72 en l'àmbit internacional.

Santi Vila i Joan Santanach durant la presentació / GENCAT
En el programa d'activitats de l'Any Llull, que s'allargarà fins al mes de novembre de 2016, destaquen la instal·lació i exposició 'Vidre de Meravelles' que l'artista Miquel Barceló farà a París al març; l'exposició 'La màquina de pensar, Ramon Llull i l''ars combinatòria'', al CCCB; la  lectura de textos de Llull que se celebrarà per Sant Jordi al Parlament de Catalunya; els actes que tindran lloc amb motiu de l'11 de setembre, així com l'acte de cloenda de l'Any Llull, que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el mes de novembre d'enguany. La commemoració es va iniciar el novembre passat amb un acte inaugural al Palau de la Generalitat i amb dos concerts de Jordi Savall i la Capella Reial de Catalunya, l'un al Saló del Tinell de Barcelona, i l'altre a l'Església de Sant Francesc de Palma. Ramon Llull és un dels escriptors i pensadors més destacats de l'Edat Mitjana. No sols dels territoris de parla catalana, sinó de tota la tradició europea. Els seus amplis interessos van afavorir que fes aportacions remarcables en tots els àmbits del saber de la seva època, que van des de la filosofia i la teologia, fins al dret, la medicina, l'astronomia, la retòrica o la lògica. Al mateix temps, va produir una sòlida obra literària, que se situa just als inicis de la tradició literària catalana, i que inclou títols emblemàtics com el Llibre del gentil e dels tres savis, el Blaquerna (amb el Llibre d'amic e amat), el Llibre de meravelles (amb el Llibre de les bèsties), o l'Arbre de ciència.


Programa de l'any temàtic / GENCAT

+info: http://www.anyllull.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada