divendres, 27 de novembre del 2015

La pel·lícula 'Mustang' guanya el Premi LUX 2015

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, ha anunciat en sessió plenària abans-d'ahir l'altre que Mustang és enguany la cinta guanyadora del Premi LUX de cinema, un guardó que atorguen els eurodiputats des de l'any 2007. Ambientada en un poble remot de Turquia, la pel·lícula de la directora Deniz Gamze Ergüven explica la història de cinc germanes adolescents que han crescut orfes en una societat on encara s'hi imposen els matrimonis forçosos. Schulz ha felicitat la guanyadora i els altres dos finalistes, així com els respectius equips, i ha dit: "Aquestes pel·lícules tan diferents plantegen preguntes fonamentals: Quina és la millor resposta que pot donar el nostre continent al drama de la immigració clandestina? Quin és el paper de la dona en societats a les portes d'Europa? De quina manera està soscavant la crisi econòmica la nostra convivència? Aquestes pel·lícules europees mereixen el nostre suport i estic orgullós de que el Parlament Europeu ajudi de nou enguany a promoure el més àmpliament possible aquests llargmetratges".

Les altres dues pel·lícules que composaven la terna finalista són Mediterrània, de Jonas Carpignano, i Urok (La lliçó), de Kristina Grozeva i Petar Valchanov. Els eurodiputats escullen amb el seu vot cada any des de 2007 el Premi LUX de cinema, amb què es reconeix pel·lícules que, a través de les seves històries, contribueixen al debat públic europeu, tractant assumptes com la solidaritat, la crisi econòmica, la immigració, la justícia, les llibertats públiques o els drets fonamentals. El Parlament Europeu cobreix els costos de traducció i subtitulació de les tres pel·lícules finalistes en les 24 llengües oficials de la UE. A més, la cinta guanyadora serà adaptada per a persones amb diversitats funcionals visual i acústica en l'idioma original. Les tres pel·lícules finalistes del Premi LUX es projecten als 28 estats membres de la UE durant les Jornades LUX de cinema, entre setembre i desembre. L'objectiu és compartir la riquesa i diversitat del cinema europeu amb el major nombre de ciutadans possible i suscitar el debat sobre els temes que plantegen aquestes pel·lícules. Els dies 9, 10 i 11 de desembre l'Oficina del Parlament Europeu a Barcelona organitza a la Sala Chomón, a la Filmoteca de Catalunya, les Jornades LUX de cinema, un cicle cinematogràfic gratuït on es projectaran les tres pel·lícules finalistes del Premi LUX. L'aforament limitat i cal recollir l'entrada a la taquilla el mateix dia de la projecció.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, entrega el premi a la directora Deniz Gamze Ergüven / EUROPEAN PARLIAMENT; SEBASTIEN BOZON
+info: http://www.luxprize.eu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada