divendres, 6 de novembre del 2015

Els Fesols de Santa Pau reben el certificat de Denominació d'Origen Protegida de la UE

Segell DOP de la UE / CE BCN
El lliurament del certificat corresponent a la inscripció dels Fesols de Santa Pau com a producte alimentari amb Denominació d'Origen Protegida (DOP) de la Unió Europea tindrà lloc demà passat a les 11.00h a la Plaça Major del municipi garrotxí, segons va informar ahir la Representació a Barcelona de la Comissió Europea. Està previst que l'alcalde de Santa Pau, Pep Companys, i el director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, presideixin la cerimònia de lliurament d'aquest certificat. Els Fesols de Santa Pau esdevenen així el vintè producte català que s'incorpora al registre de productes alimentaris de qualitat de la UE, que inclou Denominacions d'Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IPG) i Especialitats Tradicionals Garantides (ETG). La seva inscripció al registre es va publicar el 31 de juliol passat al Diari Oficial de la Unió Europea. Un cop inscrita al registre, la Comissió Europea ha procedit a l'emissió del certificat de la DOP, el qual es lliurarà aquest proper diumenge al Consell Regulador de la Denominació d'Origen Fesols de Santa Pau.

Les característiques dels Fesols de Santa Pau, entre les quals destaca el conreu en terra volcànica, queden recollides en la publicació al propi Diari Oficial de la Unió Europea: la protecció inclou les "llavors de mongeta (Phaseolus vulgaris L.) de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra petit, seques, cuites i en conserva" conreades als termes municipals de Santa Pau (nucli principal de producció), Castellfollit de la Roca, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, Olot, Sant Feliu de Pallerols i Sant Joan les Fonts; tots a la comarca de la Garrotxa. El plec de condicions que acompanya el registre de la DOP estableix que 'la producció de les mongetes de la DOP Fesols de Santa Pau s'ha d'efectuar dins de la zona geogràfica delimitada (...) ja que és la combinació del germoplasma tradicional amb sol volcànic, l'època de cultiu i les tècniques de producció el que confereix les característiques particulars del productes final".

Els altres dos tipus de segell de qualitat agrícola i alimentària que atorga la UE: a l'esquerra, el d'Especialitat Tradicional Garantida (ETG); a la dreta, el d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) / EC BCN


Llistat dels productes alimentaris catalans inclosos al registre de productes alimentaris de qualitat de la UE / CE BCN
+info: http://ec.europa.eu/barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada