dijous, 6 d’agost del 2015

La UAB i la UPF milloren l'estudi genètic de les restes òssies de la Guerra Civil

La investigadora de la UAB Assumpció Malgosa, professora de la Unitat d'Antropologia Biològica i cap del Grup de Recerca en Osteobiografia, i els investigadors de la UPF, Ferran Casals, cap del Servei de Genòmica i professor del Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF, i Jaume Bertranpetit, de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF), van presentar el passat 19 de juny un estudi pioner de genètica forense en les restes d'una fossa comuna de la Guerra Civil. La recerca, duta a terme per encàrrec del Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, implica que "per primera vegada s'han fet anàlisis genètiques de nova generació de restes òssies de la Guerra Civil espanyola amb uns resultats extraordinàriament bons, que obren la porta a identificar-les amb una gran fiabilitat", ha manifestat Ferran Casals. L'estudi ha analitzat el material genètic extret l'any 2008 en la recuperació i identificació de les restes humanes de la fossa de Gurb (Osona). En aquell moment, utilitzant els marcadors genètics forenses validats, només es van poder obtenir perfils incomplets d'ADN, degut a l'estat de degradació en què es trobaven.

Aquest treball que obre la possibilitat de fer un estudi suficientment ampli de les restes òssies de la Guerra Civil ja excavades i també d'altres restes que puguin venir en el futur, una metodologia que permetrà identificar quines són les persones concretes que han estat recuperades. Els investigadors el qualifiquen, doncs, com un estudi pioner que serà de referència en la presentació d'aquesta nova tecnologia que s'acaba de posar en marxa. Gràcies als avenços en la tecnologia de seqüenciació del genoma de nova generació, és possible obtenir informació genètica exhaustiva per determinar un perfil genètic molt complet que permetrà, un cop fet un perfil similar en els parents vius, poder identificar restes amb una gran fiabilitat, fins i tot per a parentius de segon grau. Fins ara, això no era possible degut a l'estat de degradació del material genètic analitzat, l'ADN. El nou sistema que s'ha fet servir està específicament dissenyat per a l'anàlisi de mostres forenses i molt degradades. Basat en tècniques NGS (Next Generation Sequencing), permet amplificar fragments d'ADN d'una mida molt més petita i obtenir fins a uns 200 marcadors genètics que inclouen informació sobre fenotips (com ara estimació del color dels ulls o dels cabells). L'estudi s'ha fet amb la col·laboració d'Illumina, empresa líder en les tecnologies de seqüenciació genètica de nova generació.

L'estudi ha analitzat el material genètic extret l'any 2008 en la recuperació i identificació de les restes humanes de la fossa de Gurb (Osona) / UAB
+info:
http://www.uab.cat
http://www.upf.edu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada