dilluns, 13 de juliol del 2015

La negociació del tercer rescat a Grècia queda sota condició d'ajustos immediats i més durs

Les propostes presentades per Atenes a l'hora de demanar el tercer rescat al MEDE i que van ser aprovades pel Parlament grec divendres passat, no han estat suficients per a l'Eurogrup ni per als caps d'Estat i de Govern de la zona euro. Després de tot un cap de setmana de negociacions, Tsipras hauria acceptat aquest mateix matí, allò que els socis de l'eurozona demanen finalment a Grècia: començar a aplicar, abans d'aquest dimecres, mesures addicionals respecte a la reforma de l'IVA i de les pensions a canvi de negociar un tercer rescat en el qual, segons els creditors grecs, també hauria de participar l'FMI i que podria arribar a ser d'una quantitat de 86.000 milions d'euros. S'hauria retirat, a més, la proposta d'una possible sortida de Grècia , durant cinc anys, de l'euro: una proposta que es va filtrar dissabte des del diari alemany Frankfurter Allgemeine Zeitung i que diumenge es va acabar reflectint en el document final elaborat per l'Eurogrup; l'hauria plantejat inicialment el ministre de Finances alemany, Wolfgang Schauble i l'haurien secundat altres països de l'eurozona, especialment, aquells més reticents a cedir i confiar davant les propostes gregues: aquests països, a més d'Alemanya, han estat sobretot Finlàndia, Holanda, Àustria i Eslovènia.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, arribant a la
cimera de dissabte / EU CONUCIL PRESS
Des de dissabte, quan va començar la reunió de l'Eurogrup, la desconfiança cap a Grècia va ser el principal obstacle destacat per diversos representants dels altres països, atès que no veien clar que el govern de Tsipras acompleixi les seves promeses. Aquesta reunió que es va allargar durant unes 11 hores i encara va continuar durant el matí d'ahir va acabar sense acord, però va deixar un document amb les mesures addicionals que haurien d'exigir-se a Atenes per tal que els caps d'Estat i de Govern de la zona euro en prenguessin la decisió final a la reunió d'aquests, que va tenir lloc a continuació. Si bé finalment, el mateix diumenge, es va cancel·lar la segona reunió que en un principi havia de tenir lloc també a Brussel·les i que havia de comptar amb el els caps d'Estat i de Governs del conjunt de la Unió Europea, la reunió dels de la zona euro s'ha allargat unes 17 hores acabant aquest matí. D'altra banda, des de dissabte, i segons va anunciar el ministre d'Economia grec, Giorgos Stathakis, el control de capitals, que permet la retirada limitada d'efectiu als caixers automàtics del país, es preveu que continuï encara durant dos mesos, tot i que els bancs podrien reobrir durant aquesta setmana. En aquest sentit, alguns caixers només tenen disponibilitat de retirada per a 50 euros en lloc dels 60 permesos atès que comencen a escassejar els bitllets de 20. Pel que fa a l'Eurogrup, avui té com a fet destacat que haurà d'escollir el seu nou president, que serà o bé l'holandès Jeroen Dijsselbloem, qui actualment ocupa el càrrec, o bé l'actual ministre d'Economia espanyol, Luis de Guindos, a qui Alemanya ja li ha confiat el seu suport per tal de ser escollit.


Una trobada bilateral realitzada en una pausa de la cimera de caps d'Estat i de Govern, per tal d'acostar posicions entre les parts: a l'esquerra, Tsipras i Tsakalotos en segon i tercer terme respectivament; a la dreta, Hollande i Merkel en primer i segon terme respectivament / EU COUNCIL PRESS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada