dissabte, 18 de juliol del 2015

El final de l'onada de calor fa que Protecció Civil desactivi l'alerta del PROCICAT

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat abans-d'ahir al vespre la darrera fase d'alerta del Pla PROCICAT un cop el Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat que l'episodi d'onada de calor es dóna per finalitzat atès que des d'ahir la probabilitat de superació de les temperatures màximes és baixa i en tot cas limitada a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central. L'últim episodi de calor ha suposat l'activació de la fase d'alerta del PROCICAT durant cinc dies consecutius des del passat diemenge 12 de juliol i ha estat la segona onada de calor des de finals de juny afectant gairebé la totalitat de Catalunya. Aquesta segona onada de calor ha estat de menor durada i intensitat que la primera però els efectes s'han afegit a l'anterior.

Des d'ahir es preveu que puguin haver pluges al Pirineu i Prepirineu i que s'estenguin també a zones de Ponent. Abans-d'ahir a la tarda-vespre, de fet, ja s'han produït tempestes, algunes d'elles intenses al Pirineu occidental, que han provocat una esllavissada de pedres i troncs al terme municipal de Vielha, concretament entre Arròs i el Salt del Pish, afectant una pista forestal sense d'anys personals. Al lloc s'han desplaçat efectius dels Bombers de la Generalitat, dels Mossos d'Esquadra i dels Agents Rurals. Segons balanç del Servei Meteorològic de Catalunya, l'onada de calor que ha afectat Catalunya les darreres setmanes ha provocat temperatures extremes a la majoria de comarques, especialment entre el dissabte 4 i el dimarts 7 de juliol, dies en què els valors més elevats han superat els 40 ºC. Al llarg de l'episodi, la temperatura màxima ha assolit els 40ºC a més d'un terç de les estacions de la Xarxa d'Estacions Automàtiques (XEMA), situades a l'interior de Catalunya i a les comarques del prelitoral Nord. Més enllà dels valors més extrems, la temperatura s'ha mantingut clarament per sobre dels valors normals per l'època durant 13 dies, entre el divendres 26 de juny i el dimecres 8 de juliol, com a conseqüència de l'arribada d'una massa d'aire molt càlid provinent del nord d'Àfrica.
Mapa de temperatures a Catalunya un dia de l'onada de calor amb valors especialment intensos sobretot a l'interior / METEO.CAT
Taula amb registres de temperatures màximes entre els dies 26 de juny i 8 juliol / METEO.CAT
+info: http://www.meteo.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada