dimarts, 21 de juliol del 2015

El crèdit pont de 7.160 milions d'euros fa possible que Grècia pagui els deutes al BCE i l'FMI

El Govern grec va pagar ahir els respectius deutes pendents d'abonar al Banc Central Europeu (BCE) i al l'Fons Monetari Internacional (FMI); els pagaments els va poder fer gràcies al crèdit pont de 7.160 milions d'euros que va rebre ahir mateix, amb caràcter d'urgència, dels països membres de la Unió Europea. Al BCE li ha retornat un total de 4.200 milions d'euros i a l'FMI uns 2.000 milions d'euros, amb la qual cosa deixa d'estar en mora. El pagament d'aquets deutes ha coincidit amb el dia que els bancs grecs han reobert les seves portes després de tres setmanes seguides d'estar tancats com a part de les mesures de control de capitals aplicades al país; tot i així continuen havent restriccions en el marc d'aquest control, que està previst que continuï fins acabat l'estiu.

També ahir es van estrenar els nous alts càrrecs del Govern que Tsipras va nomenar després que divendres passat decidís remodelar el seu Executiu, substituint aquells membres que al Parlament van votar en contra de l'aplicació de les mesures acordades dilluns de la setmana passada a Brussel·les. D'entre els més destacats d'aquests alts càrrecs contraris als pactes que acordar Tsipras amb l'eurozona, hi havia el ministre d'Energia, Panagiotis Lafazanis, el càrrec del qual ha assumit el fins ara ministre de Treball, Panos Skourletis, un dels homes més propers a Tsipras. A més, aquest dilluns precisament han començat a entrar en vigor algunes de les mesures que el Govern grec s'ha compromès a posar en marxa: així doncs, l'IVA es modifica en medicaments, llibres i teatre que passen a la tarifa mínima del 6%; els aliments, els hotels, l'energia i l'aigua, passen a l'IVA del 13%; i la resta, inclosa la restauració a la qual s'hi aplicava el 13%, passen al 23%. Tan sols a les illes gregues es posposa l'aplicació d'aquests nous tributs fins a principis d'octubre, quan acabarà la temporada àlgida d'activitat econòmica.

L'actual ministre de Finances grec, Euclid Tsakalotos (al centre de la imatge) en una compareixença recent amb Yanis Varoufakis (a la banda esquerra de la foto), a qui va substituir en el càrrec, i amb la fins fa poc viceministra de Finances, Nadia Valavani (a la banda dreta de la foto), qui va dimitir per ser contrària als acords entre el Govern grec i els països de la zona euro / MNEC.GR
+info: http://www.primeminister.gov.gr

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada