divendres, 5 de juny del 2015

Prova pilot per a la votació pública de candidatures als Premis Medi Ambient

D'esquerra a dreta: Josep Enric Llebot, Marta Subirà,
Santi Vila, i Xavier Martí (president de 
l'Associació Hàbitats) / GENCAT.CAT 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, acompanyat pel secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha presidit ahir a la tarda l'entrega dels Premis Medi Ambient de la Generalitat 2015, un acte celebrat al Palau de Pedralbes: enguany, els premis de Recerca i innovació i el d'Iniciatives singulars han reconegut aquelles actuacions que promouen un turisme respectuós amb el medi ambient. En la categoria d'Iniciatives singulars, s'ha realitzat aquest any, com a prova pilot, una votació pública de les candidatures presentades. Els resultats de la participació s'han tingut en compte en la valoració del jurat. Només el primer dia es van rebre prop de 1.000 votacions i al llarg dels 30 dies que va durar el procés se'n van rebre més de 6.000. El jurat ha donat com a guanyadores dues iniciatives, una de restauració ecològica i l'altra d'ecoturisme: d'una banda, la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb la iniciativa 'Mon Natura Delta i la restauració de llacunes costaneres del Delta de l'Ebre', ha estat guardonada pel projecte de restauració ecològica a les llacunes costaneres del Delta de l'Ebre, i per com, la mateixa Fundació, ho ha aprofitat per crear un producte turístic i un centre d'informació i interpretació com és Mon Natura Delta; d'altra banda, l'Associació Marques de Pastor, per la iniciativa 'El cinquè llac, senderisme responsable al Pirineu de Lleida' on el jurat ha destacat un projecte d'ecoturisme com és 'El cinquè llac', resultat d'una col·laboració públic-privada que ha ampliat l'oferta turística de la zona oferint un producte útil fora de temporada i respectuós amb l'entorn.

D'esquerra a dreta: Marta Subirà, Santi Vila,
Anna Torres (premiadapel projecte ISOST) 
i Josep Enric Llebot / GENCAT.CAT 
En la modalitat de Trajectòries de persones o institucions dedicades a la conservació i millora del medi ambient, el jurat ha premiat l'Associació Hàbitats, perquè al llarg dels seus 17 anys d'existència ha sabut implantar-se a tot el territori amb el Projecte Rius, reconegut internacionalment. Aquest projecte compta actualment amb 2.000 voluntaris i diversos recursos educatius a través dels quals han sabut despertar entre la ciutadania l'estimació per un recurs absolutament necessari com és l'aigua i, més concretament, els rius com a font de biodiversitat, fent evident els serveis que aquest entorn natural ofereix a les diferents espècies que hi viuen i a la humanitat en particular. El Premi Medi Ambient a les Accions de recerca, innovació i desenvolupament ha estat per a Anna Torres Delgado, pel projecte 'L'índex ISOST: una eina per a l'estudi de la sostenibilitat turística a escala municipal', per la seva aportació a resoldre un dels problemes de la sostenibilitat en el turisme: com mesurar-la. Mitjançant 12 indicadors simples agrupats en 3 subíndex es defineixen els llindars de sostenibilitat que permeten fer comparacions de destinacions, i aplicat periòdicament facilita la comparació entre situacions temporals diferents d'una mateixa destinació. Els Premis Medi Ambient de la Generalitat, creats per tal de reconèixer actuacions o trajectòries exemplars en aquesta matèria, s'emmarquen en la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra avui i que està promogut per les Nacions Unides des de l'any 1972.

D'esquerra a dreta: Marta Subirà, Santi Vila, els respectius representants de la Fundació Catalunya La Pedrera i l'Associació Marques de Pastor; i Josep Enric Llebot / GENCAT.CAT
+info: http://www.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada