diumenge, 26 d’abril del 2015

Castellar del Vallès fa balanç del Programa de mesures penals alternatives

Un total de 109 persones han realitzat des de l'any 2010 algun tipus de treball en benefici de la comunitat a Castellar del Vallès, en el marc del Programa de mesures penals alternatives impulsat pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Segons ha informat l'Ajuntament vallesà aquest darrer dimarts, les 109 persones han treballat en benefici de la comunitat en aplicació d'un total de 118 mesures, amb una mitjana de 140 hores per mesura (16.600 en total). El nombre d'hores de feina a realitza varia en funció del delicte comès. Al municipi, la majoria de sentències aplicades tenen a veure amb infraccions relacionades amb la seguretat viària, principalment per positius d'alcoholèmia o excessos de velocitat. De fet, la demanda d'aplicació d'aquesta modalitat de compliment de condemna ha experimentat un creixement exponencial arran de la darrera modificació del Codi Penal, en matèria de trànsit.

Concretament, s'han realitzat treballs a la Biblioteca Antoni Tort (tasques d'arxiu i suport administratiu), a la Ludoteca Municipal (tasques de suport a les monitores del servei); a la Regidoria de Serveis Socials (tasques de consergeria i manteniment), al cementiri municipal (tasques de neteja i manteniment), a la Deixalleria Municipal (tasques de recollida selectiva), a la Brigada Municipal (tasques de neteja i manteniment d'espais públics) i a la ràdio municipal (tasques de suport a la redacció). A més, també s'han realitzat treballs a la Fundació Obra Social Benèfica (tasques de manteniment). Tot i que des de l'any 2005 l'Ajuntament col·labora amb el Departament de Justícia, el municipi es va adherir el gener de 2009 al Programa de mesures penals alternatives, impulsat per la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb les associacions municipalistes. Les sentències s'executen amb la supervisió del Departament de Justícia, a través de la seva delegada judicial, que es coordina amb els responsables dels serveis col·laboradors per tal de fer el seguiment de cadascuna de les persones que realitzen els treballs, i emet informes de seguiment al jutge o jutgessa. A banda de la reparació simbòlica dels danys ocasionats per les seves infraccions, les mesures penals alternatives pretenen que la persona infractora es responsabilitzi de les seves accions i les pugui confrontar amb la resposta penal, faci una acció positiva per a la comunitat, revaloritzi la seva autoimatge i descobreixi el sentit i la utilitat dels serveis que tenen una dimensió social per a la comunitat. A més, pretén implicar la comunitat en la resolució de conflictes, fer participar activament les institucions públiques i les entitats d'iniciativa social en la reinserció dels penats i minimitzar els estereotips sobre la delinqüència i els seus protagonistes.

La Regidoria de Serveis Socials, situada al C/Portugal, de Castellar del Vallès, és un dels equipaments on s'han realitzat treballs en benefici de la comunitat / AJ. CASTELLAR
+info: http://www.castellarvalles.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada