dijous, 12 de març del 2015

L'Ateneu Barcelonès acull la darrera presentació de la novel·la 'La llavor de la revolta'

L'Aula d'Escriptors de l'Ateneu Barcelonès va acollir ahir l'última presentació programada de la novel·la La llavor de la revolta (Pagès Editors, 2014), obra de Núria Ribalta. A l'acte, l'escriptora va estar acompanyada de l'escriptor Isidre Grau i de l'escriptor i científic Xavier Duran. En la seva intervenció Ribalta va explicar diferents aspectes de l'elaboració del llibre, destacant que la distància entre els dos espais en què transcorre la història (Brasil i Lleida) li ha permès tractar el tema de la globalització, així com el del desarrelament i la cerca de la identitat personal viscuts com a drama humà; tot plegat recorrent a emprar la llavor com a recurs literari per tal de mostrar precisament el contrast entre els dos móns que es relacionen a la novel·la: el de l'àvia de la protagonista (simbolitzat amb el blat de moro propi de Lleida) i el món de la mateixa protagonista (simbolitzat amb la soja pròpia del Brasil). En aquest sentit, La llavor de la revolta reflecteix també dos models agraris diferents, alhora que tracta una perspectiva local i una d'universal. Un conjunt d'elements, en definitiva, que en el desenvolupament de la novel·la van lligats al tema dels aliments transgènics, sobre els quals va tenir ocasió de parlar Xavier Duran, qui va fer referència al debat entorn de la preservació de la biodiversitat i a diversos temes vinculats, com ara l'explotació sostenible del territori, la desforestació i les negociacions del TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) entre la Unió Europea i els Estats Units.

Núria Ribalta i Sanz (Granollers, 1951) viu a Canovelles. És llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona i en filologia catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona; ha estat professora de llengua i literatura catalanes a l'ensenyament secundari i actualment es dedica a la literatura. La seva primera novel·la, Bitllet de tornada, va guanyar el Premi de Narrativa Consell Comarcal d'Òmnium Cultural de Granollers, l'any 2006. L'any 2011, va guanyar, amb l'obra L'ombra de Proteu, el XVII Premi de Novel·la Valldaura-Memorial Pere Calders de 2011, amb la qual havia quedat finalista, el mateix any, del Premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes. Arran precisament d'haver guanyat el Premi Valldaura-Memorial Pere Calders, que atorguen conjuntament l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i el Servei de Publicacions de la UAB, Núria Ribalta ha col·laborat regularment, des de l'any passat, amb TITULARS.CAT a la secció LITE, en la qual ha publicat diversos fragments literaris.

Presentació de la novel·la a l'Aula d'Escriptors de l'Ateneu Barcelonès. D'esquerra a dreta: Isidre Grau, Núria Ribalta i Xavier Duran / TITULARS.CAT
+info: http://www.pageseditors.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada