divendres, 29 d’agost de 2014

Montornès dedica el seu concurs de pintura ràpida al jaciment romà Mons Observans

Per primera vegada els participants al concurs de pintura ràpida de Montornès podran recrear les restes romanes i el paisatge del Parc Arqueològic i Natural Mons Observans. En aquesta edició el concurs se celebrarà el dissabte 14 de setembre, una setmana abans dels actes centrals de la Festa Major. Les obres premiades passaran a ser propietat de l'Ajuntament de Montornès del Vallès. Les inscripcions seran gratuïtes i s'hauran de fer al punt d'informació del mateix jaciment, el mateix dissabte 14, de 8.00 a 9.00h. L'obra finalitzada s'haurà de lliurar al mateix lloc, entre les 13 i les 13.30 h. A les 14.30 h, el jurat donarà a conèixer el seu veredicte i es lliuraran els premis. La dotació serà de 600 euros per al primer premi, 400 euros per al segon i 200 euros per al tercer. Cada concursant podrà presentar una sola obra i de tècnica lliure. Els treballs participants s'exposaran al Casal de Cultura, del 15 al 26 de setembre.

L'assentament romà de Can Tacó-Turó d'en Roina, conegut com Mons Observans, fou construït al darrer terç del segle II a.C. dalt d'un petit turó de 120 m d'altitud sobre el nivell del mar des d'on es podien controlar les principals vies de comunicació que discorrien per la plana, entre les quals destacava la Via Hercúlia (posteriorment coneguda com a Via Augusta). Ha estat interpretat com un possible 'praesidium', és a dir, un establiment militar des del qual s'exercirien funcions polítiques i administratives de control del territori circumdant. Edificat a la manera itàlica, amb paviments d''opus signigum' i parets decorades amb pintures murals de primer estil pompeià, ha conservat el traçat de les principals dependències que el conformaven, desgastades per l'erosió natural i el pas dels anys. L'assentament s'estructurava en tres parts: el cos principal, situat a la part alta del turó, i els cossos de serveis, situats a banda i banda de l'entrada, a una cota més baixa, ocupant part de les terrasses laterals. L'edifici principal es distribuïa en tres ales disposades a l'entorn d'un pati central porticat i estava flanquejat per dues grans torres orientades cap al naixement del riu Besòs. Al costat oriental del pati hi havia una cisterna per a la recollida d'aigües pluvials, la qual comunicava amb una segona cisterna situada més al sud. Tot el conjunt quedava protegit per un mur perimetral que tancava l'assentament pels quatre costats.

Vista aèria del jaciment romà Mons Observans / ESTUDI D'ARQUITECTURA TONI GIRONÈS

+info: http://www.montornes.cat

Cap comentari:

Publica un comentari