dilluns, 28 d’octubre del 2013

750 anys de la Disputatio de Barcelona

Coincidint amb el 750è aniversari de la Disputatio de Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea es vol donar a conèixer a la comunitat científica i acadèmica local amb un acte de presentació que consistirà en la celebració d’una Disputatio del segle XXI. Aquesta tarda, a les 19.00h, el Barcelona Knowledge Hub celebrarà el seu acte inaugural amb un debat sobre el present i el futur de la medicina, amb les seves vessants més puntera i més social, que protagonitzaran Mara Dierssen, neurocientífica del Centre de Regulació Genòmica, i Thomas Pogge, filòsof del Health Impact Fund. L’acte, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, es durà a terme al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Thomas Pogge i Mara Dierssen / BARCELONA DISPUTATIO

Fa 750 anys, presidida pel rei Jaume I i organitzada per Ramon de Penyafort, va tenir lloc a Barcelona la Disputatio. Les Disputationes o disputes eren debats duts a terme durant l’edat mitjana en què dos savis discutien sobre diferents qüestions teològiques i de fe. N’hi va haver diverses a Europa, una d’elles la de Barcelona, en la qual els savis debatents van ser un jueu convers al cristianisme, Pau Cristià, i el jueu Moses ben Nahman, Nahmànides. L'Academia Europaea és una organització no governamental que exerceix d'acadèmia en l'àmbit europeu. Els seus membres són científics i investigadors que comparteixen l'interès comú per promoure l'aprenentatge, l'ensenyament i la recerca.

El Saló de Cent / BCN.CAT
Fundada el 1988 a Londres, on hi ha la seu de l'organització, l'Academia Europaea té prop de 3.000 membres, i en formen part experts i estudiosos de totes les ciències i les humanitats de més de 35 països europeus, entre ells més de cinquanta premis Nobel, medalliestes Field i receptors d'altrs premis prestigiosos, com ara el premis lasker i el premi Wolf. Seguint un procés de diversificació en el territori, va decidir obrir dues subseus al continent: una per a l'est d'Europa a Wroclaw (Polònia), operativa des de l'any 2012, i una altra a Barcelona per al sud d'Europa i la Mediterrània, en funcionament des del gener d'enguany. El Barcelona Knowlodge Hub de l'Academia Europaea rep el suport de la Secretaria d'Universitats i Recerca, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació "La Caixa";  a més, compta amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l'Institut d'Estudis Catalans.

+info: http://www.barcelonadisputatio.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada