dijous, 4 d’abril del 2013

Les microalgues dinoflagel·lades podrien ser una font rendible de biodièsel

Investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la UAB, i de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), han analitzat el potencial de diferents espècies de microalgues per a la producció de biodièsel, tot comparant el seu creixement, la producció de biomassa i la quantitat de lípid per cèl·lula, fonamental per a l’obtenció del fuel: la conclusió és que les microalgues dinoflagel·lades es podrien utilitzar com a matèria primera per obtenir biodièsel de manera fàcil i rendible.

Els científics han dut a terme tot el procés de producció en cultius d'exterior, amb condicions naturals, sense llum artificial ni temperatura controlada, en les condicions que tindria un cultiu de molt baix cost energètic i seguint les fluctuacions estacionals. Després d'analitzar detalladament tots els costos durant 4 anys el resultat és prometedor: els cultius de microalgues són a prop de poder produir biodièsel de manera rendible fins i tot en condicions ambientals no controlades. La possibilitat de crear energia a partir d'hidrocarburs extrets d'organismes com el fitoplàncton marí, l'anomenat biodièsel de tercera generació, té diversos avantatges. En primer lloc, les algues tenen el mateix rendiment, però ocupen només entre un 4 i un 7% de la superfície que ocuparien els cultius terrestres, gràcies a l'elevada concentració d'energia per cèl·lula. Tampoc requereixen aigua dolça per al seu manteniment, només cal aigua del mar, el que les fa viables fins i tot en zones desèrtiques o amb problemes d'aridesa, properes a la costa. A més, les algues marines no són, a priori, aliment per a les persones, de manera que s'evita el problema ètic de crear monocultius dedicats a generar combustible en lloc de la producció de menjar.

[caption id="attachment_2229" align="aligncenter" width="483"]BiodieselMicroalgues_UAB Les microalgues dinoflagel·lades havien estat poc explorades fins ara / UAB[/caption]

+info: http://www.uab.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada