dimecres, 8 de febrer del 2012

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater de Sant Cugat acull l’exposició Bòsnia 15 anys després

[caption id="attachment_72" align="alignleft" width="300" caption="Bòsnia 15 anys després"][/caption]

La Biblioteca Central Gabriel Ferrater acollirà, a partir de dilluns i fins al 5 de març, l’exposició Bòsnia 15 anys després. L’exposició està organitzada per l’entitat Mestres per Bòsnia i compta amb el suport de l’Ajuntament.

Bòsnia 15 anys després pretén valorar i donar a conèixer d’una forma crítica la situació actual a Bòsnia i Hercegovina passats 15 anys dels acords de pau de Dayton. També vol mostrar els canvis que s’han produït en la societat Bòsnia en el marc de la futura entrada a la Unió Europea. La mostra és una oportunitat per fer balanç del darrer gran conflicte bèl·lic europeu i per aprendre del passat a fi d’evitar que els conflictes es tornin a produir en un futur.

Des de l’any 2000, l’Ajuntament dóna suport a la tasca de Mestres per Bòsnia a través de les subvencions de cooperació i solidaritat. Un dels objectius de l’entitat és acostar les comunitats enfrontades a través de la formació de mestres d’infantil i primària. És per això que cada curs escolar mestres de les dues comunitats en què està dividit l’estat (la Federació de Bòsnia i Hercegovina i la República Srpska) vénen a Sant Cugat per conèixer algunes escoles del municipi, on hi fan estades d’una setmana.

La Guerra de Bòsnia  

És el conflicte bèl·lic que tingué lloc a Bòsnia i Hercegovina des de l’abril del 1992 al desembre del 1995. Dissolta Iugoslàvia i després del referèndum de l’1 de març del 1992, Bòsnia i Hercegovi

na es va proclamar independent. Mosaic d’ètnies i cultures, els bosnians i els bosnianocroates van donar suport a la independència, mentre que els serbis s’hi van oposar. La guerra va enfrontar bosnians, croats i serbis durant tres anys. Els acords de Dayton van posar fi al conflicte, que va comportar uns 250.000 morts i 2,5 milions de refugiats. Els acords de pau van posar fi al conflicte, però també van determinar la separació ètnica en què avui dia es troba el país.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada