Pàgines

dilluns, 28 d’octubre del 2013

750 anys de la Disputatio de Barcelona

Coincidint amb el 750è aniversari de la Disputatio de Barcelona, el Barcelona Knowledge Hub de l’Academia Europaea es vol donar a conèixer a la comunitat científica i acadèmica local amb un acte de presentació que consistirà en la celebració d’una Disputatio del segle XXI. Aquesta tarda, a les 19.00h, el Barcelona Knowledge Hub celebrarà el seu acte inaugural amb un debat sobre el present i el futur de la medicina, amb les seves vessants més puntera i més social, que protagonitzaran Mara Dierssen, neurocientífica del Centre de Regulació Genòmica, i Thomas Pogge, filòsof del Health Impact Fund. L’acte, que es desenvoluparà íntegrament en anglès, es durà a terme al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Thomas Pogge i Mara Dierssen / BARCELONA DISPUTATIO

Fa 750 anys, presidida pel rei Jaume I i organitzada per Ramon de Penyafort, va tenir lloc a Barcelona la Disputatio. Les Disputationes o disputes eren debats duts a terme durant l’edat mitjana en què dos savis discutien sobre diferents qüestions teològiques i de fe. N’hi va haver diverses a Europa, una d’elles la de Barcelona, en la qual els savis debatents van ser un jueu convers al cristianisme, Pau Cristià, i el jueu Moses ben Nahman, Nahmànides. L'Academia Europaea és una organització no governamental que exerceix d'acadèmia en l'àmbit europeu. Els seus membres són científics i investigadors que comparteixen l'interès comú per promoure l'aprenentatge, l'ensenyament i la recerca.

El Saló de Cent / BCN.CAT
Fundada el 1988 a Londres, on hi ha la seu de l'organització, l'Academia Europaea té prop de 3.000 membres, i en formen part experts i estudiosos de totes les ciències i les humanitats de més de 35 països europeus, entre ells més de cinquanta premis Nobel, medalliestes Field i receptors d'altrs premis prestigiosos, com ara el premis lasker i el premi Wolf. Seguint un procés de diversificació en el territori, va decidir obrir dues subseus al continent: una per a l'est d'Europa a Wroclaw (Polònia), operativa des de l'any 2012, i una altra a Barcelona per al sud d'Europa i la Mediterrània, en funcionament des del gener d'enguany. El Barcelona Knowlodge Hub de l'Academia Europaea rep el suport de la Secretaria d'Universitats i Recerca, l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació "La Caixa";  a més, compta amb la col·laboració de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l'Institut d'Estudis Catalans.

+info: http://www.barcelonadisputatio.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada