dimarts, 15 d’octubre del 2019

El TS condemna a presó i inhabilitació absoluta gran part dels principals líders del Procés

Llarena dicta ordre europea i internacional de detenció i entrega de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont


Quim Torra en la seva declaració institucional / GENCAT.CAT
Quant a la causa especial amb numeració 20907/2017 pels fets succeïts a Catalunya la tardor de fa dos anys en el marc del denominat Procés, la Sala Segona del Tribunal Suprem, el TS, ha notificat ahir la sentència dictada i en la qual l'alt tribunal condemna, en tots els casos a presó i inhabilitació absoluta, l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras a 13 anys; als exconsellers Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa a 12 anys; a l'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, a 11 anys i 6 mesos; als exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull a 10 anys i 6 mesos; i als líders d'Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, l'ANC, respectivament Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, a 9 anys. En els quatre primers casos la condemna obeeix concretament a delicte de sedició amb malversació de fons públics amb agreujant per raó de quantia. Als exconsellers Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó se'ls condemna per desobediència a 10 mesos de multa amb una quota diària de 200 euros i un any i vuit mesos d'inhabilitació especial. El jutge del mateix tribunal, Pablo Llarena, ha dictat, també ahir, una ordre europea i internacional de detenció i entrega de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per delictes de sedició i malversació de fons públics.

Pedro Sánchez en la seva declaració institucional / LA MONCLOA
Des de la Galeria Gòtica i acompanyat del Govern català en ple i d'altres representants institucionals, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha rebutjat en la seva compareixença institucional ahir mateix aquestes decisions del TS qualificant-les textualment com "injustes i antidemocràtiques"; així mateix per a Torra la sentència és part, segons ha expressat també literalment, "d'un judici polític i d'una causa general contra el dret d'autodeterminació de Catalunya i l'independentisme". Per la seva banda, també ahir mateix el president del Govern central, Pedro Sánchez, en compareixença des de La Moncloa, quant a la sentència ha expressat textualment "absolut respecte i acatament de la mateixa per part del Govern d'Espanya"; a més, ha recalcat: "A partir d'avui, si deixem de banda els extremismes, podem iniciar una etapa nova en què el retorn a la concòrdia sigui un dels principals pilars a Catalunya". Per les concentracions que en contra de la sentència es van produir als accessos de l'Aeroport del Prat, 110 vols es van cancelar ahir segons la xifra donada per Aena ahir mateix també. Tant Aena com altres autoritats ha recordat que l'accés no autoritzat a zones d'operacions i zones restringides dels aeroports pot constituir des d'infracció molt greu a delicte.

+info:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada