dissabte, 19 d’agost del 2017

La Plaça Catalunya, a Barcelona, acull un gran acte de rebuig contra el terrorisme jihadista

Un minut de silenci ha precedit aplaudiments i crits de "No tinc por", amb motiu del doble atemptat terrorista patit al territori català


Concentració multitudinària d'ahir a la Plaça Catalunya,
a Barcelona / LAMONCLOA.GOB.ES
El rebuig cap al terrorisme jihadista i en concret al doble atemptat que ha patit el territori català entre abans-d'ahir a la tarda i la matinada d'ahir, ha estat motiu ahir al migdia a la Plaça Catalunya, a Barcelona, d'una multitudinària concentració a la qual hi van assistir, segons fonts policials, unes més de 100.000 persones: un minut de silenci va anar seguit d'aplaudiments i crits de "No tinc por"; l'acte ha estat encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vicepresident Oriol Junqueras; la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell; el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría; i el rei Felip. També hi eren dirigents de formacions polítiques, entre els quals Pedro Sánchez, del PSOE; Pablo Iglesias, de Podemos; i Albert Rivera, de Ciutadans; així mateix hi estaven, entre d'altres responsables polítics, el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; i la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Monserrat. A les 13:00 s'ha reunit a la seu del Departament d'Interior de la Generalitat, també a Barcelona, i arran dels referits atemptats, un gabinet de crisi al qual han estat presents, entre d'altres, Puigdemont i Rajoy així com Zoido, Sáenz de Santamaría, Colau i major del Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Finalitzada la reunió del gabinet ha intervingut des de la mateixa seu d'Interior, Rajoy i tot seguit Puigdemont: el primer, ha posat en valor la unitat que requereix la resposta a aquests situacions i ha explicat que es tracta d'una "batalla global"; el segon ha emfasitzat la resposta ciutadana que s'ha vist precisament a la Plaça Catalunya. A continuació, han comparegut des del mateix lloc, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, i després el major Josep Lluís Trapero: el primer ha incidit en el valor de la resposta ciutadana, i el segon ha donat detalls d'en quin punt es trobava la investigació en aquell moment. Les concentracions en solidaritat amb aquesta tragèdia s'han repetit durant el dia d'ahir a diversos ajuntaments, entre els quals el de Cambrils, així com altres institucions d'arreu de l'Estat i també a nivell internacional.

Puigdemont i Rajoy en un instant de la compareixença
posterior al gabinet de crisi / GOVERN.CAT
Una furgoneta blanca, conduïda presumptament per Moussa Oukabir, un marroquí de 17 anys que hauria estat vivint a Ripoll des del 2010, va envestir quan faltaven pocs minuts per a les 17:00h d'abans-d'ahir, els vianants de les Rambles de Barcelona, causant 13 persones mortes i més d'un centenar de persones ferides (126 segons darreres dades): el recorregut que va fer el vehicle va ser d'uns 500 metres començant des de l'extrem de les Rambles que toca amb la pròpia Plaça Catalunya. Ja entrada la matinada d'ahir, cinc individus envestien amb un altre vehicle la gent que es trobava pel Passeig Marítim de Cambrils, donant lloc a una persona morta, que va perdre la vida unes hores després ja hospitalitzada, i sis de ferides. Els cinc terroristes, abatuts en la ràpida intervenció dels Mossos d'Esquadra, portaven cinturons que simulaven ser explosius i van sortir del vehicle amb ganivets: un d'ells seria a més l'autor de l'atemptat a les Rambles de Barcelona; precisament, el germà de Moussa Oukabir, que s'anomena Driss, ha estat detingut ahir a la comissaria de Ripoll quan s'hi va presentar per tal de denunciar que el seu germà li havia robat la documentació. En total han hagut quatre detencions: tres a Ripoll i una a Alcanar, on abans-d'ahir es va produir una explosió en una casa de la urbanització Montecarlo, cosa que presumptament estaria relacionada amb els actes terroristes, els quals de fet s'haurien precipitat precisament arran d'haver-se produït per error l'esmentada explosió. Ripoll apunta a ser l'epicentre de la preparació dels atacs, que s'haurien estat preparant de feia temps; però cal també aclarir la relació que podria haver-hi amb un individu que s'hauria escapat d'un control policial dut a terme a Barcelona en un punt de l'Avinguda Diagonal, així com amb una altra furgoneta a Vic. Des d'ahir, la Plaça Catalunya ha esdevingut altar improvisat de record a les víctimes; en aquest sentit s'hi han dipositat sobretot espelmes i flors a la Font de Canaletes i al centre de la Plaça Catalunya. Als hospitals s'ha comptat la col·laboració desinteressada de metges, donants de sang i intèrprets atesa la diversitat d'orígens de les víctimes les quals són d'almenys 34 nacionalitat diferents. El president Puigdemont, posteriorment als actes referits en què ha intervingut, ha anat a reunir-se ahir mateix amb l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i a visitar la comissaria dels Mossos d'aquesta ciutat. El telèfons habilitats en relació allò que concerneix als atemptats són: 93 214 21 24 per a informació, i 900 400 012 per a l'atenció a les víctimes.

+info: http://mossos.gencat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada