diumenge, 2 de juliol del 2017

La Comissió Europea destina 70 milions d'euros a l'ajuda per a productors de fruita

Phil Hogan, comissari d'Agricultura i Desenvolupament Rural, afirma que també ha d'haver "una modernització i simplificació de la PAC"


Fins a final de juny de l'any vinent, i comptant des d'ahir, es perllonguen les mesures excepcionals vigents de la Comissió Europea (CE) per tal d'ajudar els productors de fruita afectats per la prohibició, imposada per les autoritats de Rússia, de destinar fruita a aquest país. La pròpia CE, mitjançant una nota informativa que ha difós d'abans-d'ahir, ha anunciat aquesta decisió que ha pres respecte d'unes mesures que van ser introduïdes per primera vegada arran de la prohibició russa del mes d'agost de l'any 2014. Aquesta vegada s'amplien fins als 70 milions d'euros els ajuts destinats als productors europeus de fruita: uns ajuts que constitueixen una xarxa de seguretat per a aquells que, arran de la prohibició russa, no aconsegueixen trobar cap mercat per als seus productes. Aquests ajuts compensen els agricultors europeus que, per exemple, trien distribuir els seus productes excedentaris a organitzacions benèfiques, escoles, etc. o els destinen a d'altres finalitats, com ara el compostatge, el pinso o el processament. "La Comissió ha fet tots els possibles per ajudar els productors europeus afectats per la prohibició russa. Aquesta pròrroga dels ajuts és una mostra claríssima del fet que sempre farem costat als nostres agricultors. Aquestes mesures de suport, però, han d'anar acompanyades d'una modernització i simplificació de la PAC que beneficiï els agricultors i la societat europea en general", ha declarat, en paraules recollides a la referida nota informativa, el comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan.

La supervisió i avaluació del mercat que fa la Comissió amb caràcter regular palesen que aquestes mesures han millorat la situació del mercat de conreus no permanents (hortalisses). La majoria de la producció afectada per la prohibició russa ha estat reorientada cap a mercats alternatius i se n'han estabilitzat els preus de mercat. Tot i així, com que els conreus permanents (arbres fruiters) són menys capaços d'adaptar-se a situacions inestables, les noves mesures han estat dissenyades específicament per a aquest sector. Amb aquestes mesures excepcionals els productors individuals es beneficien de percentatges de cofinançament més elevats del que rebrien en una situació normal. Els agricultors reben un 100% de finançament europeu per tal de distribuir gratuïtament els seus productes a organitzacions caritatives, per exemple, i evitar així el malbaratament d'aliments. En aquest sentit, la CE remarca que, pel que fa a la fruita que es retira del mercat sense ser consumida i, per exemple, es fa servir per a fer-ne compost, que es cull abans de ser madura (collita en verd) o que directament no es cull, es reben uns ajuts inferiors. També s'hi inclouen ajuts per a un màxim determinat de tones de fruita per estat membre beneficiari; la fruita ha de ser d'algun d'aquests quatre tipus de categories: pomes i peres; prunes; taronges, clementines, mandarines i llimones; i préssecs i nectarines. I els beneficiaris d'aquestes mesures són agricultors d'aquests 12 estats membres: Bèlgica, Alemanya, Grècia, Espanya, França, Croàcia, Itàlia, Xipre, Països Baixos, Àustria, Polònia i Portugal. A més, s'ha previst d'enretirar del mercat diversos volums de producció per tal de garantir que l'ajuda financera arribi als productors que més ho necessiten. I tot i acollir-se a la pròrroga d'aquestes mesures excepcionals, els productors de fruita i hortalisses es continuen beneficiant d'altres mesures de la PAC, com ara els pagaments directes, el finançament del desenvolupament rural o els ajuts destinats a les organitzacions de productors: tot plegat puja fins a un total d'uns 700 milions d'euros l'any.

Distribució de les quantitats màximes de fruita per estat membre beneficiari / CE

+info: http://ec.europa.eu/barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada