dilluns, 3 de juliol del 2017

Albanyà inaugura el seu Observatori Astronòmic

La localitat altempordanesa, a més, esdevé el primer Parc Internacional del Cel Fosc reconegut a l'Estat per part de la IDA


Observatori Astronòmic d'Albanyà / JUAN CARLOS CASADO
El municipi d'Albanyà (Alt Empordà) ha inaugurat abans-d'ahir el seu Observatori Astronòmic, un centre dedicat a l'estudi del cosmos, obert a públic de totes les edats i que aspira a convertir-se en un referent en divulgació científica a Catalunya. Durant l'acte inaugural, a més, el municipi ha estat distingit amb el segell que atorga l'entitat no lucrativa amb seu estatunidenca International Dark-Sky Association (IDA), de manera que Albanyà ha esdevingut, així, a nivell de tot l'Estat espanyol, la primera localitat amb la consideració de Parc Internacional del Cel Fosc: John Barentine, 'program manager' de la IDA, va atorgar personalment la distinció a l'alcalde d'Albanyà, Joan Fàbregas, en l'esmentat acte d'inauguració al qual també van assistir el president i el director del centre, l'astrofotògraf Juan Carlos Casado i el científic Pere Guerra, respectivament. A més, van ser presents i van fer els seus respectius parlaments l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan; el director dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona, Ferran Roquer; el director de l'Observatori del Teide, Miquel Serra-Ricart; i el president de l'Associació Astronòmica de Figueres, Pere Horts. L'acte va acabar amb una visita guiada nocturna per a autoritats, periodistes i públic en general, per les instal·lacions de l'Observatori.

Telescopi de l'equipament / JUAN CARLOS CASADO
L'equipament permet, d'una banda, acostar el món de l'astronomia a famílies, fotògrafs amateurs, escoles o persones a títol particular que s'interessin pel món de la natura i la tecnologia en general. Hi ha programat un bon nombre d'activitats, com per exemple els batejos astronòmics, en què els visitants exploren els planetes del sistema solar, les nebuloses, les galàxies, etc., utilitzant el telescopi; d'altra banda, la intenció també és donar suport a les investigacions científiques d'astrònoms professionals. Així, durant l'època d'hivern, l'activitat principal de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà serà la recerca d'asteroides i de planetes fora del Sistema Solar, coneguts com exoplanetes. La construcció de l'Observatori Astronòmic d'Albanyà es va iniciar el passat mes d'abril gràcies a la inversió d'uns més de 100.000 euros provinents d'un conjunt de diverses pimes catalanes: d'aquesta manera, el centre ja realitzat, compta amb unes instal·lacions d'última generació, que inclouen el telescopi més gran de les comarques gironines, una cúpula de quatre metres quadrats, una pantalla gegant i grades per poder observar el cel a través de les imatges captades pel telescopi. Albanyà, que compta només amb 147 habitants, es troba enclavat en un entorn natural privilegiat de l'Alt Empordà; la contaminació lumínica és pràcticament inexistent en aquesta àrea, un fet que es pot considerar gairebé inaudit al món occidental actualment i que es deu fonamentalment a la seva ubicació i als esforços que fa l'Ajuntament per tal de protegir el medi ambient fent una gran inversió, per exemple, en l'adequació de l'enllumenat públic.

+info: http://www.observatorialbanya.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada