dijous, 7 de juliol del 2016

El projecte Divercity analitzarà, a ciutats mitjanes europees, l'homofòbia i la transfòbia

En aquestes poblacions, segons els experts, el col·lectiu LGTB té una realitat diferent de les grans ciutats, on és més fàcil l'anonimat


Analitzar, a les ciutats mitjanes europees, l'homofòbia i la transfòbia és l'objectiu del projecte de recerca Divercity, que coordina la Unitat de Recerca Social Europea (ESRU) del Departament d'Antropologia Social de la Universitat de Barcelona. En aquest projecte, segons ha explicat ahir en un comunicat la pròpia Universitat, s'estudiaran els comportaments discriminatoris contra el col·lectiu LGTB (lesbianes, gais, transgènere i bisexuals), així com les mesures per tal de combatre'ls, a sis poblacions europees, entre les quals hi ha Girona i Sabadell. A més, s'intercanviaran bones pràctiques i es proposaran mesures innovadores que garanteixin el benestar de les persones LGTB, tant a les administracions locals com, globalment, a la Unió Europea (UE). El projecte està cofinançat pel programa 'Drets, igualtat i ciutadania' de la UE (2014-2020), i té una durada de dos anys: de desembre de l'any passat a desembre de l'any vinent. Entre les activitats que preveu Divercity, hi ha l'intercanvi d'experiències i bones pràctiques entre aquestes ciutats mitjançant l'organització de tallers d'àmbit local i internacional. El treball inclou elaborar dues guies de bones pràctiques: una d'adreçada a la mateixa població LGTB, i una altra, als governs locals i ONG. També es redactarà un codi ètic per a organismes i serveis públics locals, i s'organitzaran cursos de formació adreçats a cossos públics de seguretat i juristes per tal que s'actuï de manera eficaç contra els delictes d'odi basats en l'orientació sexual o les expressions de gènere. En els estadis finals del projecte es farà una campanya de sensibilització ciutadana i tallers de sensibilització per a joves així com per a periodistes que treballen en l'àmbit de la informació local.

Edifici de la Facultat de Geografia i Història de la UB, on
es troba el Departament d'Antropologia Social / UB
En l'àmbit català, hi participen la Universitat de Barcelona, com coordinadora del projecte, i la Universitat de Girona, i col·laboren l'Ajuntament de Girona i el de Sabadell com a entitats associades. En aquestes poblacions s'hi organitzaran entrevistes en profunditat i grups de discussió amb persones LGTB i amb professionals la tasca dels quals incideixi en el benestar d'aquest col·lectiu. Així mateix, es faran enquestes a la ciutadania i una anàlisi comparativa de la legislació relacionada amb la garantia de drets i prevenció de conductes homòfobes i transfòbiques. Els investigadors expliquen que les poblacions mitjanes, com les que s'han escollit per a aquesta recerca, tenen una realitat diferent de les grans ciutats, on hi ha més espai per a l'anonimat i tot un ventall de recursos per al col·lectiu LGTB. A més de Sabadell i Girona, el projecte inclou els casos de Charleroi (Bèlgica), Nottingham (Regne Unit), Tessalònica (Grècia) i Breslau (Polònia). En el projecte Divercity també participen la Universitat de Middlesex (Regne Unit), la Universitat de Breslau (Polònia), la Universitat Lliure de Brussel·les (Bèlgica), el centre Family and Childcare (Grècia), la Municipalitat de Neapoli-Sykies (Grècia) i l'entitat d'abast europeu Transgender Europe (TGEU). L'equip de treball a la Universitat de Barcelona està coordinat pels professors Olga Jubany i Joan Bestard, i també hi participen experts com Miguel Ángel Aguilar, fiscal coordinador del Servei de Delictes d'Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona, i Juul van Hoof, coordinadora internacional de la xarxa Rainbow Cities.

+info: http://www.ub.edu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada